Стягнення застави Микитася: суд відклав засідання за скаргою екснардепа

Читать на русском
Апеляційна палата задовольнила клопотання адвоката заставодавця про відкладення засідання для подання додаткових заперечень.
Максим Микитасьфото: «Слово і діло», Олег Новіков

Апеляційна палата відклала до 29 квітня розгляд скарги адвоката колишнього народного депутата Максима Микитася на рішення суду про стягнення його застави в 80 млн грн на користь держави.

Таке рішення 16 квітня ухвалила колегія суддів палати Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання представника заставодавця про відкладення засідання для ознайомлення з повним рішенням про стягнення застави і подачі додаткових заперечень – задовольнити. Відкласти засідання до 29 квітня», – заявив головуючий суддя Дмитро Михайленко.

Раніше суд відмовив адвокату Микитася про проведення додаткового допиту підозрюваного Сергія Якусевича та його брата, керівника компанії «Укрбуд Девелопмент» Олега Майбороди та свідка Бородавка. На думку суду, адвокатом не наведено доказів та аргументів, що ці свідки були допитані з порушеннями і це призвело до неповноти їх свідчень.

Як відомо, суд стягнув 80 млн грн застави Микитася на користь держави. Суд встановив, що екснардеп спілкувався з двома підозрюваними у справі Якусевичем і Майбородою, а також двома свідками: братом Якусевича і Бородавкою, хоча це було заборонено судом.

Раніше апеляційна палата ВАКС взяла Микитася під варту з альтернативою 80 млн грн застави. Таке рішення суд ухвалив за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Пізніше за нього внесли цю суму і він вийшов із СІЗО. Також на екснардепа поклали низку обов'язків.

Нещодавно суд до 12 квітня продовжив дію обов'язків, а саме: з'являтися за кожною вимогою; не виїжджати з місця проживання без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками і підозрюваними в цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Як слідство встановило, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Національної гвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю Національної гвардії України.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екснардепу Микитасю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: