Чи завадить грузинська судимість Саакашвілі його призначенню в українському уряді?

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Якщо в Міхеіла Саакашвілі не знята і не погашена судимість, то він не може в законний спосіб бути призначений віцепрем'єр-міністром з питань реформ. Таку думку в коментарі «Слово і діло» висловив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко. Натомість адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов додав, що рішення грузинського правосуддя не має бути обов’язковим для України.

Сам Саакашвілі не відкидає можливість, що він може бути призначений віцепрем’єром з питань реформ. Але можуть виникнути юридичні проблеми із таким призначенням, адже згідно зі ст.7 Закону «Про Кабінет міністрів України» не може бути призначена на посаду члена Кабінету міністрів України особа, яка має судимість, не погашену чи не зняту.

Богдан Бондаренко нагадав, що в Саакашвілі вже були проблеми саме через судимість, коли він отримував громадянство України.

«Питання його судимості порушувалося ще під час отримання ним громадянства України. За позицією ДМС, тоді він не вказав у відповідній формі на отримання громадянства про наявність судимості в нього в Грузії. Це стало підставою для втрати ним громадянства. Я не можу сказати, чи є в Саакашвілі судимість чи ні, це мають підтвердити відповідні державні органи, проте якщо ця судимість не знята і не погашена у встановленому українським законом порядку, то дійсно, відповідно до ст.7 Закону «Про Кабінет міністрів України» він не може бути призначений членом уряду», – сказав юрист.

За словами Геннадія Дубова, у ст.9 Кримінального кодексу України зазначено, що вирок суду іноземної держави може бути врахований, якщо громадянин України, іноземець або особа без громадянства скоїли ще один злочин вже на території України.

«Виходимо з того, що Саакашвілі є громадянином України. Він, на думку грузинського правосуддя, вчинив злочин на території Грузії, але вироку за кримінальними справами українського суду немає», – зауважив Дубов.

Юрист зазначив, що в Конвенції про правову допомогу, сторонами якої є в тому числі Україна і Грузія немає обов’язкової вимоги, що всі правові наслідки засудження на території іншої держави мають застосовуватися в Україні.

«У Конвенції йдеться про видачу або передачу для відбування покарання злочинців, але це буде неможливо стосовно Саакашвілі, тому що за нашою Конституцією ми не видаємо своїх громадян іноземним державам», – сказав юрист.

Що стосується останнього заочного вироку грузинського суду стосовно Саакашвілі, за яким йому дали 3 роки ув’язнення, то, як зауважив юрист, він не може враховуватись українським правосуддям.

«Йдеться про те, що Саакашвілі, коли був президентом Грузії, помилував чотирьох колишніх співробітників поліції. З точки зору українського правосуддя це нонсенс. Тому що в нас помилування є безумовним правом президента», – констатував Геннадій Дубов.

Він нагадав, що в Україні у 2017 році СБУ порушила кримінальне провадження стосовно Саакашвілі, яке було призупинено після того, як він вирушив до Європи. У березні 2019 року цю справу поновили.

«З огляду на те, що тоді між Саакашвілі й Порошенком був очевидний конфлікт, йшли всі прийоми політичної чи особистої боротьби, у тому числі й руками спецслужби. Сьогодні про цю справу не чути й важко уявити, що нове керівництво СБУ продовжить грати в такі сумнівні з точки зору закону ігри та звинувачувати Саакашвілі в захопленні влади в Україні, а тим більше передавати справу до суду й розраховувати на обвинувальний вирок», – переконаний Дубов.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, чого чекати від Саакашвілі в разі його призначення віцепрем'єром.

Також ми відстежили реакцію соцмереж на те, що Саакашвілі можуть призначити віцепрем'єром.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: