Розслідування вибухів у Балаклії йшло хибним шляхом – ТСК

Читать на русском
Вибухи на арсеналі в Балаклії. Розслідування йшло хибною версією про підрив за допомогою безпілотника. У ТСК вважають, що причиною пожежі став підрив зсередини.

Основна версія, за якою спочатку розслідували вибухи й пожежу на складі боєприпасів у Балаклії, виявилася помилковою.

Про це заявив голова тимчасової слідчої комісії Верховної ради з розслідування пожеж на складах боєприпасів Давид Арахамія на брифінгу в понеділок, 27 квітня, передає УНІАН.

За словами Арахамії, арсенал у Балаклії не могли підірвати за допомогою безпілотника.

На військових складах України з'являться бетонні сховищаНа військових складах України планують побудувати бетонні сховища для боєприпасів. Також в планах Міноборони - впровадити цілодобовий моніторинг військових арсеналів.

«Наш висновок роботи за ці 6 місяців чітко говорить, що ця версія – помилкова версія, і основна версія, що це був підрив зсередини. Хто це підривав, хто в цьому всьому винен, ми не знаємо, це треба далі продовжувати слідство. Але ми точно знаємо, що це не безпілотник», – повідомив Арахамія.

Експерти встановили, що на місці вибуху утворюються особливі прямокутні воронки, які свідчать про те, що це підрив, уточнив він.

«Після пожежі таких воронок знайшли близько 10. На дні, а не на поверхні. Тобто була версія, що якщо воронка вибухає, тоді це просто сліди від боєприпасів. Але з огляду на те, що ці вибухові речовини, до складу яких входили тринітротолуол, характерні для вибухових снарядів фугасного принципу дії. Тобто, згорівші боєприпаси не мали в складі цих речовин. І з огляду на те, що вони знайдені на дні, то це означає, що хтось їх туди заклав», – сказав Арахамія.

Також він повідомив, що хоч радари Украероруху і зафіксували сліди літального апарату, але його розміри не відповідали розмірам безпілотника.

«Ми викликали експертів з Головного управління розвідки, і вони не підтвердили, що такі літальні апарати взагалі існують на озброєнні Російської Федерації», - сказав Арахамія.

При цьому він зазначив, що версія про російський безпілотник ще напочатку спричинила багато питань, незважаючи на те, що її підтримали тодішній генпрокурор Юрій Луценко і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

За даними Арахамії, «якимось магічним чином люди, які чинили опір цій версії, були змушені звільнятися з Міністерства оборони, з Головної інспекції, з Військової прокуратури».

У ТСК також підрахували, що збитки від вибухів на арсеналі в Балаклії за ринковою вартістю становили від 7 до 10 млрд доларів.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року на арсеналі у Балаклії сталася пожежа з подальшими вибухами боєприпасів. Загинули дві людини і ще п'ять зазнали поранень. Були зруйновані сотні житлових будинків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: