Банкрутства та звільнення: чи витримає бізнес карантин

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Карантинна модель в Україні необгрунтована. Навіть у багатших країнах, таких як Австрія і Німеччина, підходять більш грунтовно до впровадження карантинних заходів й не поспішають переходити до жорстких обмежень, які стосуватимуться всієї країни, а не окремої частини території. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Фахівець критично оцінив рішення про продовження карантину на території всієї країни. На його думку, набагато доречніше йти виборчим шляхом і враховувати, яка ситуація в кожному окремому регіоні.

Несходовський пояснив, що потрібно впроваджувати карантин у різних регіонах залежно від рівня захворюваності. Відповідно перелік обмежень також повинен бути обумовлений тією епідеміологічною ситуацією, яка є в кожному окремому регіоні.

«Там, де високий рівень захворюваності, більш жорсткі обмеження, якщо ж ситуація відносно стабільна – транспорт, підприємства, ринки повинні працювати з урахуванням певних заходів безпеки», – роз'яснив експерт.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

Наприклад, для Києва, Луганської та Чернівецької областей заходи повинні бути абсолютно різні, вказав він.

Фахівець переконаний, що повністю зупиняти всю країну просто нерозумно. Він звернув увагу на те, що навіть в Китаї була закрита не вся країна, а тільки одна провінція, де виявили вірус. Так само вчинили в інших європейських країнах.

На його думку, нинішня модель карантину дуже шкодить економіці, а особливо малому і середньому бізнесу.

«Чи переживе бізнес карантин? Буде дуже важко. Зараз добре, що пішли врожаї, але погано, що продавати дуже складно. Якщо раніше були ринки, які забезпечували практично всю Україну свіжими овочами, то тепер ринки не працюють. Продавати продукцію просто немає можливості. Не виключено, що ми можемо зіткнутися з продовольчою кризою за деякий час», – поділився думками Несходовський.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації також додав, що ресурси малого бізнесу в Україні більш обмежені, ніж у великого бізнесу. Для малого бізнесу застій понад 1,5 місяці – це вже величезна проблема, адже потрібно сплачувати оренду, поточні витрати. Тому наслідки будуть плачевні, застеріг експерт.

«Якщо на початку багато тільки міркували над тим, звільняти чи ні своїх співробітників, залишивши їх на мінімалці або відправивши у вимушену відпустку, то після закінчення карантину або вже найближчим часом багато роботодавців будуть змушені звільнити своїх співробітників. Вже незабаром ми, напевно, зіткнемося з масовими заявками з безробіття», – висловив побоювання фахівець.

Ілля Несходовський при цьому уточнив, що в бюджеті не передбачена достатня кількість коштів для стабілізації ситуації. Створено Фонд, але, як закриють всі «дірки», поки незрозуміло. До того ж розмір надходження до бюджету буде зменшуватися, додав він.

Експерт також не виключив зростання неплатежів за комунальні послуги.

«Ми ризикуємо отримати просто шквал неплатежів у економіці, звільнення і зростання безробіття відповідно. Карантинні рішення Кабміну не витримують вже зараз, а ближче до середини травня, напевно, багато хто просто буде змушений оголосити себе банкрутом і припинити діяльність», – резюмував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи та що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, як змінилися витрати державного бюджету-2020 на частині виплат пенсіонерам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: