«Плівки Єрмака»: САП має пояснити позицію щодо передачі справи до поліції

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до Національної поліції України справу плівок брата керівника Офісу президента України Андрія Єрмака Дениса для розслідування за статтею ймовірного шахрайства. У коментарі «Слово і діло» доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Борис Малишев пояснив, що САП має чітко пояснювати суспільству, чому відмовляється від процесуального керівництва в так званій справі про «плівки Єрмака», щоб не підривати свій авторитет.

«САП має чітко пояснювати суспільству, чому вона відмовляється від процесуального керівництва за тією чи іншою справою, чому вона перекваліфіковує цю справу й передає поліції. Зрозуміло, що поліція буде розслідувати менш об’єктивно, менш професійно, тому що якби поліція розслідувала професійно такі справи, то САП і НАБУ взагалі не потрібні були б Україні», – сказав експерт.

«Плівки Єрмака»: чому керівник ОПУ ризикує залишитися без посадиНародний депутат від Слуги народу Гео Лерос оприлюднив понад 10 годин відеозаписів, знятих прихованою камерою, на яких брат керівника ОПУ Денис Єрмак нібито обговорює питання призначення людей на державні посади.

Він підкреслив, що необхідно також звертати увагу на обґрунтування САП при передачі справи про «плівки Єрмака» під процесуальне керівництво Національної поліції.

«З точки зору суспільства та пересічних громадян такий «футбол», коли провадження перекидають від одного органу до іншого, виглядає дуже сумнівно й дуже послабляє позицію передусім спеціальних антикорупційних органів, таких як САП. Цей орган разом із іншими якраз і був створений для розслідування таких злочинів, які скоюють високопосадовці й пов’язані з ними особи. Коли є очевидна інформація про суб’єкти можливого злочину і ця інформація вказує на високопосадовців», – додав Борис Малишев.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом оприлюднених народним депутатом Гео Леросом відеозаписів із братом керівника ОПУ Єрмака Денисом. На цих записах, ймовірно, Денис Єрмак обговорює питання призначень на керівні державні посади.

Очільник ОПУ пообіцяв звернутися щодо цих записів до Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: