САП передала справу «плівок Єрмака» до поліції

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура змінила підслідність у справі відеозаписів, на яких фігурує родич керівника президентського офісу.
Денис Єрмак

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до Національної поліції України справу плівок брата глави Офісу президента України Андрія Єрмака Дениса для розслідування за статтею ймовірного шахрайства.

Про це повідомляє юридична компанія «Міллер».

«Матеріали кримінального провадження по так званих «плівках Єрмака» передано до Нацполіції. Сьогодні нам стало відомо що 17 квітня САП ухвалила рішення про передачу справи за підслідністю до ГСУ Нацполіції, після зміни кримінально-правової кваліфікації на ст. 190 КК України (шахрайство)», – заявляють юристи.

Раніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом оприлюднених нардепом Леросом відеозаписів із братом керівника ОПУ Єрмака Денисом.

Як відомо, на цих записах, ймовірно, Денис Єрмак обговорює питання призначень на керівні державні посади. Сам очільник ОПУ пообіцяв звернутися щодо цих записів до Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Водночас нардеп Лерос звернувся із заявою про вчинення злочину до НАБУ, передавши їм відеозаписи.

Нагадаємо, журналісти програми «Схеми», які напередодні отримали від нардепа всі відеозаписи, імовірно, з братом Єрмака тривалістю у 10 годин, встановили, хто саме на них фігурує. 14 вересня 2019 року Єрмак нібито проводить співбесіду на посаду голови Тернопільської облдержадміністрації з Русланом Комар-Чорним. Раніше останній керував одним із районів Тернопільщини.

Також родич керівника ОПУ зустрічався з Анатолієм Хмільківським щодо роботи в одеському регіоні. Цікавився посадою «заступника з економіки» на Одещині. Вочевидь, йшлося про заступника голови Одеської ОДА. Помічником брата Єрмака виявився Сергій Шумський. Саме він складає графік зустрічей і погоджує, хто потрапить на співбесіду, а хто ні. У розмовах він відверто розповідає, що його мета – це отримання грошей. Вони познайомилися на війні і разом отримували відзнаку 5-ї роти «Донецьк» полку «Дніпро-1» у 2016-му. Нині Денис Єрмак та Сергій Шумський заснували разом громадську організацію «Українське бюро національного розвитку».

Журналісти «Схем» також встановили і того, хто вів запис цих відео. За їхніми даними, оператором був харків'янин Дмитро Штанько. Він закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ. Штанько – власник декількох компаній – у сфері надання фінансових послуг та в аграрній галузі. Про одну зі своїх агрофірм на Рівненщині він побіжно згадує на записах від 23 вересня, після співбесіди кандидатки на голову Сарненської податкової служби, до якої він «відряджав директора». Про його дотичність до агросфери свідчить і його активна участь у перемовинах про кандидатів на голів держпідприємств Національної академії аграрних наук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: