«Плівки Єрмака»: чому керівник ОПУ ризикує залишитися без посади

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос оприлюднив понад 10 годин відеозаписів, знятих прихованою камерою, на яких брат керівника ОПУ Денис Єрмак нібито обговорює питання призначення людей на державні посади. «Відеодоказ, як Єрмак через свого брата барижить державними посадами», – заявив нардеп. Андрій Єрмак пригрозив Леросу розслідуванням, а його брат назвав записи «нарізкою» і справою рук шахраїв. У коментарі «Слово і діло» політтехнолог Тарас Загородній не виключив звільнення Андрія Єрмака з посади та припустив, що таке рішення було б на користь президенту.

«З одного боку, трохи дивна ситуація, коли спочатку беруть нового керівника адміністрації, а потім його звільняють. З іншого – перебування Андрія Єрмака на посаді в ОПУ, дійсно, під питанням», – прокоментував Тарас Загородній.

Експерт назвав можливим звільнення Андрія Єрмака у зв'язку з декількома причинами. Політтехнолог пояснив, що Єрмака насамперед брали для розв'язання питань, пов'язаних із РФ і Донбасом. Однак, по-перше, дані питання як мінімум ще деякий час взагалі не на порядку денному. По-друге, з огляду на інтерв'ю Рєзнікова відчутно впав тиск, у тому числі щодо питання координаційної групи.

Як Зеленський виконує обіцянки зі своєї програмиУ річницю першого туру президентських виборів аналізуємо, як Володимир Зеленський виконує свою програму.

«Напевно, в ОПУ також розуміють, що зараз краще почекати якийсь час, щоб не нарватися на тиск з боку патріотичної частини суспільства, яка воювала. У даній конфігурації функція Андрія Єрмака не така важлива, як скандал навколо «плівок». Зараз для Зеленського в пріоритеті внутрішньополітичні питання, боротьба з коронавірусом, формування більшості в парламенті та його утримання, оскільки фракція вже розсипається. Понад 60 «слуг» виступило проти Єрмака і нових угод щодо Донбасу», – прокоментував Тарас Загородній.

Експерт зауважив, що в даній ситуації керівник ОПУ може бути замінений, тим більше що питання з РФ не актуальне. У Росії повно проблем зараз: незрозуміло, чим закінчиться коронавірус, що буде з цінами на нафту.

На його думку, якщо найближчим часом президент зважиться на звільнення Єрмака, то зможе закрити відразу кілька питань. Зокрема, це буде сприяти об'єднанню фракції, уточнив він. Крім того, в обставинах, що склалися в Україні, все одно зараз немає сенсу йти на переговори з РФ, додав політтехнолог.

Тарас Загородній звернув увагу на звільнення Сергія Сивохо і Максима Ткаченка з РНБО. Ймовірно, президент розуміє, що деякі токсичні речі можуть бити по ньому.

«У цьому клубку може бути й Єрмак. Плюсів не додав скандал із «плівками». Є висока ймовірність, що може бути відставка», – констатував Загородній.

Також експерт припустив, що на зміні керівника ОПУ, якщо така станеться, можуть зупинитися кадрові перестановки.

«Погане управління краще, ніж його відсутність зовсім, як було при Гончаруку. У такому разі особливо токсичних фігур не залишилося. Управлінський апарат Зеленського вже сформований», – резюмував Тарас Загородній.

Нагадаємо, Андрій Єрмак заявив, що звернеться із заявою до Служби безпеки України та Держбюро розслідувань через ці відео. Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження стосовно Гео Лероса за чотирма статтями Кримінального кодексу.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як Володимир Зеленський виконує зобов'язання з програми, з якою він йшов на вибори-2019.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: