«Політичне дежавю»: чого чекати від Саакашвілі в разі його призначення віцепрем'єром

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Верховна рада України у п'ятницю, 24 квітня, може призначити колишнього очільника Одеської області Міхеіла Саакашвілі на посаду віцепрем'єр-міністра з реформ в уряді Дениса Шмигаля. Експерт з політики Олександр Солонтай пояснив у коментарі «Слово і діло», чого чекати від Сакашвілі на посту віцепрем'єр-міністра в разі його призначення.

«Потенційно ми заходимо на ще одне коло: призначення, спроба якихось реформ, а потім скандал. Ось таке в мене відчуття. Крім того, наскільки я пам’ятаю, він (Міхеіл Саакашвілі – ред.) був у конфліктних стосунках із Аваковим , а тут знову вони мають працювати разом. Але, з іншого боку, в політиці немає нічого неможливого. Я знаю з практики, що Саакашвілі не скандалить з усіма підряд: він обирає, з ким скандалити, з ким – ні; з ким дружити, з ким – ні. Тому не варто оцінювати його поведінку, як таку, що буде повторюватися з усіма», – сказав Солонтай.

Політичний експерт відзначив, що цього разу в політиці склалися інші обставини та, вірогідно, результат потенційної діяльності Саакашвілі у владі може бути інший. Солонтай підкреслив, що в сучасних реаліях із командою президента Володимира Зеленського можуть бути інші домовленості.

«Ще невідомо, про шо вони домовились із Зеленським. Можливо, вони домовилися, що він (Саакашвілі – ред.) не має права на скандал. І я впевнений, що з Порошенком вони про це не домовлялися. Тоді це було так: колишній президент Грузії та його приятель Порошенко разом прийшли до влади. Це зовсім інша ситуація, ніж зараз. Сьогодні Саакашвілі повертається в політику, як колишній український політик, а не як колишній президент Грузії. Тому дуже важливо, про що вони домовилися», – Олександр Солонтай.

Саакашвілі підтвердив, що може стати віцепрем'єром із реформМихайло Саакашвілі підтвердив інформацію, що отримав пропозицію від президента Володимира Зеленського обійняти посаду в Кабміні Дениса Шмигаля.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР збереться на позачергове засідання в п'ятницю, 24 квітня. Засідання має розпочатися о 13.00. Порядок денний поки не оприлюднено.

Як відомо, у липні 2017-го п'ятий президент Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства. У вересні того ж року Саакашвілі повернувся до України з Польщі без прикордонного контролю. У лютому 2018-го його затримали в Києві й повернули до Польщі. У травні 2019 року президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі громадянство.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: