Надія на сонце. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Президент Сполучених Штатів, на повному серйозі та з неприхованою гордістю, який називає себе стабільним генієм, зробив прорив у боротьбі з коронавірусом. Просто дивно, як цей немолодий уже чоловік на льоту схоплює суть складної проблеми і тут же пропонує її оригінальне рішення, яке спало на думку фахівцям, скутим забобонами й шаблонами мислення.

Білий дім під час епідемії проводить щоденні брифінги, на яких президент і різні фахівці сповіщають публіку, як йдуть справи на фронтах боїв з імпортною заразою. У четвер брифінг почався з доповіді заступника голови департаменту з питань науки та технології Міністерства внутрішньої безпеки Вільяма Брайана, який розповів про результати дослідження про вплив на коронавірус світла, тепла й різних дезінфектантів. На диво, виявилося, що вірус у краплі людської слини, яка опинилася на якийсь поверхні або в повітрі, гине при сонячному світлі і відносно високій температурі швидше, ніж без них, а лужні дезінфектанти діють трохи гірше, ніж на основі ізопропілового спирту.

Сполучені Штати роз’єднаної Америки: репортаж про боротьбу США з коронавірусомЗдавалося б, перша армія та економіка світу, чи не найбільш розвинена медицина – проте кожен четвертий, хто захворів на коронавірус у світі, мешкає саме у США.

Вислухавши Брайана, Дональд Трамп заволодів мікрофоном і тут же розвинув ідею, запропонувавши впливати на інфікований людський організм ультрафіолетовим світлом і уприскуванням у нього дезінфектантів. Ну, очевидно ж, правда? Коли президент поцікавився в Дебори Біркс, що стояла поруч, лікаря-координатора групи з питань боротьби з епідемією, чи використовувалися такі методи, її вистачило лише на те, щоб видавити з себе: «Не для лікування», – що видало в медиків людей обмежених і геть позбавлених творчої жилки.

До цього Дональд Трамп нахвалював на брифінгах, як ліки проти коронавірусу, хімічну сполуку, яка використовується при лікуванні малярії, а також як засіб для очищення акваріумів. Подружжя з Арізони скористалося порадою президента, чоловіка врятувати не вдалося. Але ж при цьому, не виключено, коронавірус в його організмі був переможений.

Зараз американські лікарі намагаються докричатися до громадян, щоб ті не вливали в себе домашні засоби для дезінфекції і не намагалися випалити вірус ультрафіолетом, але, звичайно, їхні медіаможливості дещо скромніші, ніж в очільника Білого дому. Трамп дуже нудьгує на карантині й брифінги дають йому рідкісну можливість поспілкуватися з народом. Щоправда, злі люди вже рекомендують не транслювати їх, щоб не завдавати шкоди здоров'ю американців. А Уолтер Шауб, колишній глава Управління з урядової етики США, не обирав слів: «Для мене незбагненно, як подібний ідіот може обіймати найвищий пост у країні, і що існують люди, досить дурні, щоб думати, що це нормально. Я повірити не можу, що у 2020 році я змушений попереджати когось про смертельну небезпеку вживання дезінфектантів після виступу президента».

Деякою втіхою для супротивників президента можуть послужити результати свіжого опитування, проведеного Аssociated Press і Національним центром дослідження громадської думки при Чиказькому університеті. З'ясувалося, що тільки 28% американців регулярно стежать за тим, що говорить Трамп про коронавірус, і лише 23% йому в цьому питанні сильно довіряють, ще 21% вірить відносно. 60% вважають, що президентові слід було б більше прислухатися до фахівців. Це вселяє надію, що випадки самолікування за рецептом головнокомандувача не будуть настільки вже масовими.

Але ось що особливо цікаво: хоча значна частина республіканців не схильна вірити всьому, що Дональд Трап говорить про коронавірус, 82% вважають, що в нього здорово виходить справлятися з кризою, спричиненою епідемією. Тобто вся та дика завірюха, яка лине з вуст глави держави, сприймається прихильниками, як необхідна частина його роботи: так треба.

І тут ми, нарешті, повертаємося до рідних обставин. Адже це дуже знайома ситуація, коли хтось із політиків несе позамежну нісенітницю, але прихильниками, що не помиляються про ціну сказаного, вона оцінюється, як корисна фішка, а свій обов’язок прихильників вони вбачають у тому, щоб цю нісенітницю завзято підтримувати. Як добре було б поширити за межі побутової гігієни вимоги мити руки й тримати соціальну дистанцію, але віруси, які пожирають розум, традиційно не сприймаються з таким страхом, як ті, що вражають тіло. Є галузі, де ніякої надії на сонячне світло.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: