Чому Трамп призупинив фінансування ВООЗ і як це вплине на боротьбу з COVID-19?

Читать на русском
Ілія Кусаексперт-міжнародник

Президент США Дональд Трамп заявив, що Сполучені Штати припиняють фінансування Всесвітньої організації охорони здоров'я. Трамп заявив, що «величезну кількість часу» було втрачено через повільність ВООЗ, а також через «прикриття спалаху коронавірусу в Китаї». «Реальність така, що ВООЗ не змогла своєчасно отримувати, перевіряти й обмінюватися інформацією. ВООЗ не впоралася зі своїм основним обов'язком і повинна нести відповідальність», – сказав Трамп. Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса підкреслив, що рішення адміністрації Трампа очікуване й пов'язане з трьома основними причинами. Зокрема, зіграло те, що американський лідер негативно ставиться до глобальних інститутів, правил, норм і всього, що пов'язано з багатосторонньою дипломатією, оскільки для нього це занадто складно й заплутано.

Ілія Куса зазначив, що Трамп насамперед міркує, як топменеджер компанії, а не президент, тому схвалює рішення з особистої бізнес-логіки. Для нього ООН – це зайвий, витратний і нерентабельний проєкт, який не буде корисним для США.

Фахівець звернув увагу на те, що Трамп скептично ставиться до зовнішньої фінансової допомоги.

«Особливість зовнішньої політики Дональда Трампа – це американо-центричний економічний націоналізм, егоцентризм і напівізоляціонізм із консолідацією ресурсів у межах держави. Він послідовно скорочує різну зовнішню допомогу як міжнародним організаціям, так і окремим країнам у світі. Трамп – противник глобалізму», – поділився експерт.

Боротьба з коронавірусом: кроки благодійності в Україні та світіЩоб боротися з пандемією коронавірусу, великі компанії в усьому світі жертвують сотні тисяч доларів.

Також політолог додав, що у зв'язку з коронавірусом внутрішня ситуація в США дуже погіршилася, що дуже б'є по передвиборчих рейтингах Трампа. До того ж, національна система охорони здоров'я виявилася не зовсім готовою до подібного виклику, тому зараз намагаються знайти винного, зазначив Ілія Куса.

Експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього не виключив, що на рішення Трампа призупинити фінансування ВООЗ могло вплинути й протистояння з Китаєм.

Ілія Куса припустив, що США готує ґрунт під масштабну битву з КНР за суспільно-політичний дискурс після пандемії з приводу того, хто винен і хто повинен заплатити. Експерт не виключив й того, що Штати створять свій аналог ВООЗ, який буде новим інструментом глобального впливу. Все це на противагу Китаю.

Куса додав, що США були найбільшими донорами для організації, як і для всієї ООН.

Експерт пояснив, що на практиці рішення Трампа означає втрату близько 30% всього бюджету ВООЗ, який у 2018-2019 роках становив близько 4,5 млрд дол. З них 70% – це добровільні внески держав і приватних осіб.

Він вказав, що обов'язкові внески країн-членів ООН формують лише до 25% бюджету, і становлять всього 900-950 млн дол.

«ВООЗ ослабне. Найбідніші країни не зможуть розраховувати на деяку допомогу ООН у розпал пандемії. Єдності у світі поменшає. Світовий порядок буде розхитуватися дедалі більше», – припустив Куса.

При цьому експерт висловив надію, що рішення Трампа призведе до того, що ВООЗ і ООН переосмислять свою роль у світі, переформують структури, оптимізують роботу.

«Можливо, вони нарешті візьмуться за пошук більш ефективних методів роботи в умовах світового порядку, що колапсує, і реформують самі себе», – підсумував експерт із питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Раніше повідомлялося, що співробітники Білого дому пропонують президенту США Дональда Трампа створити альтернативу Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на тлі публічного конфлікту між американським лідером і ВООЗ.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як знаменитості і відомі компанії роблять свій внесок у боротьбу з хворобою.

Чого чекати від партнерства з США у 2020 році – читайте в авторському матеріалі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: