Рятувальники не можуть дістатися до найскладнішої ділянки пожеж у Чорнобильській зоні

Читать на русском
У Чорнобильській зоні не спостерігається осередків відкритого вогню, але пожежникам не вдається повністю ліквідувати загоряння через захаращеність лісової місцевості.

У Чорнобильській зоні не спостерігається осередків відкритого вогню, але пожежникам не вдається повністю ліквідувати загоряння через захаращеність лісової місцевості.

Про це заявив глава Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук на брифінгу в середу, 22 квітня.

«За даними наземної розвідки й супутникового моніторингу, вогнищ відкритого вогню немає. У зоні відчуження були вогнища поблизу населених пунктів Розсоха, Крива Гора. Основні зусилля зосереджені в найбільш складному місці - Рудьки-Буряківка. Через велику захаращеність лісових масивів наземні сили не можуть туди дістатися. Інтенсивно використовується інженерна техніка ДСНС і ЗСУ. За добу пробито 125 км доріг у цій місцевості. Залучено 9 одиниць інженерної техніки. У такий спосіб ми добираємося до кромки вогню, заливаємо її і тільки так стримуємо виникнення пожеж. Радіаційний фон у зоні відчуження і в Києві перебуває в межах фонових значень», – сказав Демчук.

Він зазначив, що в ліквідації пожеж у зоні відчуження задіяні 1200 осіб і близько 300 одиниць техніки.

«Уперше за багато днів ми з вами не будемо погано дихати. Ми не виявили місць вогню, йде локалізація невеликих вогнищ пожежі. Ми отримали інформацію супутників, яка підтверджує це. Щодо радіаційної обстановки столиці та навколишніх міст. Методом високоточної авторадіографії ми можемо з упевненістю сказати, що гарячих частинок ми не виявили. В аерозолях приземного шару атмосфери ми не виявили стронцію-90, трансуранових елементів. Коли була пилова буря, у нас концентрація радіоактивності була в 1000 разів нижчою від допустимих норм радіаційної безпеки», – заявив, у свою чергу, директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

Раніше повідомлялося, що в Чорнобилі продовжують гасіння пожеж на території Луб'янського, Паришівського, Дитятківського і Денисовицького лісництв.

Нагадаємо, у МВС створено спеціальну групу з боротьби з підпалами, а Національна гвардія почала антидиверсійну операцію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: