Медикам доплатять 300%: чи є кошти та від кого залежать виплати

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

Наприкінці березня в Кабміні вирішили додати мотивації лікарям, які працюють із коронавірусними хворими. Кабмін затвердив для них погодинну оплату, а парламент схвалив закон № 3275 про надбавки до зарплати в 300%. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Олег Гавриш пояснив, що уряд вчинив правильно в тому, що виділив надбавки до зарплат для медичних працівників, тим більше, що 300% – не така велика сума, як може здатися. У свою чергу, в коментарі порталу генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич висловив більш скептичне ставлення до ініціативи влади, оскільки сумнівається, що всі без винятку отримають доплати саме в такому розмірі, суми можуть виявитися й меншими, ніж обіцяють.

Економічний експерт Олег Гавриш зазначив, що гроші на надбавки для медичних працівників є, останній варіант бюджету передбачає доплати для одних категорій та урізання зарплат для інших на період карантину.

«Доплати в 300% – цілком реальні, це не так багато. Кошти після внесення змін до бюджету для цього є. Тим більше, якщо ми отримаємо кредит від Фонду. Якщо Україна отримає транш МВФ, то втримати ситуацію хоча б на рівні 4% ВВП можливо. Це будуть ще не такі драматичні події, які ми бачили у 2014 році, коли почалася війна з РФ», – прокоментував Гавриш.

Він звернув увагу на те, що у всіх країнах світу запроваджуються подібні надбавки, тому Кабмін ухвалив правильне рішення. Економічно це реально здійснити.

«Це точно краще, ніж раніше. Рівень оплати був зовсім не ринковий. Нерідко, коли лікарі, які працювали в приватних клініках, паралельно працювали ще й у державних лише заради того, щоб просто був пункт у трудовій книжці. Звичайно, у приватних клініках медики отримували набагато більше», – додав економічний експерт.

Олег Гавриш зауважив, що багато лікарів звільняються, але не можна сказати, що це відбувається масово. У лікарів є внутрішня мотивація, а рішення Кабміну можливо якось ще простимулює продовжувати роботу.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич підкреслив, що дуже невеликий відсоток лікарів жив на зарплату.

«На жаль, більшість лікарів заробляли від того, що заплатить пацієнт. Зараз можливості для подібного заробітку знизилися. Стало питання про те, що держава повинна щось доплатити. Судячи з усього, це виходить не дуже добре», – поділився думкою фахівець.

Бабич пояснив, що близько 80% медичних установ – це комунальні підприємства, де директор цього підприємства розпоряджається фондом заробітної плати і сума виплат залежить від нього.

Медицина в Україні: які обіцянки давала нова й попередня владаЧерез пандемію коронавірусу до системи охорони здоров'я України прикута особлива увага. Ми пропонуємо вам подивитися, як політики обіцяли її реформувати.

«Він може як підвищити в 10 разів зарплату, так і зовсім не виплатити. Це підприємства, які ведуть господарську діяльність. Як держава може щось комусь доплатити? Технічно як? Ми ж не в Радянському союзі живемо, коли сказали, що у всіх будуть ось такі виплати і всі такі суми й отримали. Гендиректор підприємства розпоряджається фондом заробітної плати. Тому якщо хтось не отримає надбавку 300%, а хтось отримає в 200%, а ще хтось залишиться без доплат, потрібно звертатися до свого керівника», – прокоментував генеральний директор медлабораторії ДІЛА.

Він вказав, що комунальні підприємства отримують гроші з Національної служби здоров'я, місцевих бюджетів. Якщо хтось не отримав виплат, значить або бюджет не заплатив, або директор підприємства, колишній головний лікар.

На його думку, розмови про те, що хтось обіцяє трикратне підвищення зарплати, дуже дивні, оскільки механізму такого немає.

«Бюджет виділить утричі більше на зарплату? Немає такої бюджетної статті. Є стаття бюджету на утримання інфраструктури комунального підприємства, а далі вже з цих грошей колишній головний лікар, нинішній гендиректор формує фонд зарплати. Він сам визначає, скільки штатних одиниць має бути. Для держпідприємств, звичайно, бюджет може виділити кошти, але реальність така, що таких щонайбільше 20%», – прокоментував генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич.

Які доплати повинні отримати медики під час епідемії – на інфографіці.

«Слово і діло» пропонує згадати, що політики всіх рівнів – від президента до мерів –обіцяли зробити для медицини в Україні.

«Слово і діло» також розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: