Життя після епідемії: як буде відновлюватися українська економіка

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

В умовах карантину економіка України зіштовхнулася з труднощами. Відновлення економічних галузей почнеться зі зняття обмежень, запроваджених у зв'язку з епідемією коронавірусу. Після місяця карантину в Україні фіксується зростання безробіття й переглянуто макроекономічні показники. Уже в травні уряд анонсує створення 500 тисяч робочих місць. Планується, що це допоможе відновити умови для економічної активності. «Слово і діло» поцікавилося в експерта, політолога Володимира Фесенка щодо прогнозів про те, як українська економіка буде повертатися до життя.

«Галузі економіки будуть відновлюватися покроково. Відразу на пів мільйона (робочих місць – ред.) не буде відновлено. Я думаю, будуть поступові хвилі (відновлення роботи економіки – ред.) залежно від зняття карантинних обмежень», – сказав Фесенко.

При цьому експерт зауважив, що наразі невідомо, які масштаби матиме економічна криза в Україні після повернення до звичайного життя й галузі, що опинилися під тиском, відновлюватимуть поступово.

Здоров'я чи економіка? Колонка Леоніда ШвецяНаціональні економіки та світова економіка в цілому серйозно постраждають від пандемії. І вирішувати цю проблему доведеться не замість, а разом із завданням порятунку максимальної кількості життів.

«Ті, хто пішов на карантин, – це передусім галузі сервісу, торгівля, інфраструктурні об'єкти і сфера розваг. Люди зараз не працюють і не отримують зарплату або отримають у менших обсягах. Це буде відновлено», – акцентував Фесенко.

Політолог додав, що відновлення економіки може відбуватися за декількома сценаріям. Причому за оптимальним сценарієм соціально-економічна ситуація нормалізується восени в тому разі, якщо не буде другої хвилі епідемії.

«Є оптимальний і негативний сценарії. Оптимальний сценарій закладений у бюджеті – мінус 4% ВВП за рік та відновлення поступове лише в другому півріччі. Тому, що навіть, коли люди повернуться на роботу, залишатиметься низький попит. Попит впаде і це вплине негативно на всі сфери. Найближчі три-чотири місяці, щонайменше до осені, соціально-економічна ситуація буде складна, навіть, якщо карантин закінчиться», – пояснив Володимир Фесенко.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль сказав, що, ймовірно, карантин буде продовжено до середини травня.

Раніше «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: