Економіка після карантину: скільки часу піде на відновлення

Читать на русском
Василь Юрчишин

При найбільш оптимістичному сценарії на шлях відновлення Україна може стати наприкінці літа-початку осені. На відновлення піде мінімум рік. Таке припущення в коментарі «Слово і діло» зробив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Експерт підкреслив, що процес відновлення, як правило, потребує набагато більше часу, ніж шлях падіння.

За словами Юрчишина, багато залежить від того, скільки падатиме Україна та Європа, оскільки Європа зараз – наш основний торговий партнер. Від неї залежить у тому числі фінансова допомога, зазначив економіст.

«Однак багато залежить і від того, що та як Україна буде робити. Якщо продовжимо жити заборонними заходами, процес падіння буде набагато болючішим і тривалішим. У такому разі вийти з кризи буде набагато складніше», – прокоментував Василь Юрчишин.

Директор економічних програм Центру Разумкова звернув увагу на моделі виходу з кризи, які розглядають в інших країнах, зокрема у США й Китаї.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рікЗа новим макроекономічним прогнозом Кабміну інфляція прискориться, а середня зарплата буде нижчою.

«Модель передбачає глибоке падіння протягом кварталу і наступного кварталу досить швидке відновлення. Наприклад, Китай у першому кварталі впав на 20-30%. Очікується, що в другому кварталі вони ці втрати швидко відновлять», – розповів економіст.

Експерт також зауважив, що в США розглядають більш зміщений графік, як і в Європі.

«Якщо ця модель справедлива, та Європа до середини літа оговтається, то за умови активної і стимулювальної політики в Україні економіка вийде на процес відновлення наприкінці літа-початку осені», – припустив економіст.

При цьому Василь Юрчишин уточнив, що дані терміни – тільки початок шляху відновлення, який не буде швидким.

«Щонайменше рік буде потрібно на те, щоб налагодити транспортне сполучення, логістику, знайти постачальників або домовитися зі старими. При цьому ми розуміємо, що цей сценарій оптимістичний», – прокоментував директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік – дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: