Закриття кордонів на півроку-рік: коли українці зможуть виїжджати з країни та як

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Заступник міністра МВС Антон Геращенко повідомив, що в найближчі півріччя-рік українцям доведеться вчитися подорожувати всередині країни. «Навіть якщо пандемія Covid-19 піде на спад, то в найближчі місяці українцям не варто очікувати відкриття кордонів між країнами. У найближчі півроку-рік Європа та весь світ будуть закриті для туризму», – заявив чиновник. У коментарі «Слово і діло» політолог-міжнародник Володимир Воля припустив, що після проходження піку епідемії Україна та Європа почнуть поступово послаблювати карантинні заходи. Однак послаблення не означає відразу ж скасування всіх заборонних рішень. Більш того, можуть впроваджувати нові заходи безпеки – тестування й масковий режим залишаться ще надовго.

Володимир Воля зауважив, що деякі країни ЄС не рекомендують бронювати туристичні поїздки бо ніхто не знає, в яких регіонах і в яких обсягах буде відновлена туристична діяльність. Однак це не означає, що потрібно закривати кордони на рік.

Експерт звернув увагу на модель поведінки Китаю, де ситуацію поступово взяли під контроль і повернулися до нормального життя, але при цьому паралельно карантинний контроль триває.

«Напевно, приблизно так буде в Європі та, найімовірніше, в Україні. Економіка, ділова активність, сезонні роботи не можуть чекати півроку-рік. Тим більше, складно уявити, що буде, якщо на цей період зупиниться повністю туристична галузь у країнах, яким саме ця сфера приносить більшу частину доходу», – прокоментував Володимир Воля.

Він припустив, що послаблення карантину і перехід до нового стилю життя, можливо, відбудеться вже в травні, в деяких країнах – у червні.

Як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували?Усе залежить від умов договору з турфірмою. В одних випадках можуть повернути гроші за готель і трансфер, якщо вони ще не сплачені, а в інших – можуть і зовсім відмовити у виплатах.

Політолог-міжнародник зауважив, що Україна не зможе тримати кордони закритими протягом року і навіть пів року, щонайбільше – кілька місяців.

«Пів року – це найбільш песимістичний сценарій, якщо епідеміологічна ситуація буде реально дуже негативною. Однак потрібно розуміти, що навіть півріччя для закриття кордонів не дуже реалістичний термін. Жодна економіка, тим більше українська, напевно, не витримає таких рішень», – поділився думками експерт.

На його погляд, українці все одно поїдуть за кордон, адже багато пов'язані роботою, але, вірогідно, країни ЄС посилять перетин кордонів.

Володимир Воля уточнив, що безвізовий режим залишиться дієвим, але після карантину з'являться нові вимоги до перетину кордонів.

«Найімовірніше, для перетину кордону доведеться надавати додаткову інформацію про стан здоров'я, наприклад, медичну декларацію, в якій буде вказано в якому медзакладі громадянин пройшов обстеження й тестування, надати результати аналізів. Можливо, буде вимога проводити два тестування протягом місяця. Крім того, буде враховуватися епідеміологічна ситуація тієї країни, з якої виїжджає турист», – прокоментував Володимир Воля.

Експерт зазначив, що в Китаї вже відкрили деякі туристичні об'єкти для відвідування, але залишили карантинні заходи: масковий режим та вимогу щодо дистанції.

Також фахівець припустив, що якщо в країнах ЄС, зокрема з високим рівнем захворюваності, ситуація стабілізується, то за два-три місяці деякі країни можуть відкрити кордони, можливо, серед них буде й Україна.

«Звичайно, відкриття кордонів і відновлення туристичної діяльності після карантину буде проходити більш обмежено, обережно, з новими вимогами і з врахуванням карантинних рекомендацій», – резюмував політолог-міжнародник Володимир Воля.

Раніше «Слово і діло» писало, як повернути гроші за подорож, якщо поїздку скасували.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, що в Україні через пандемію з 17 березня повністю обмежено авіасполучення. Також ми розбиралися, що чекає компанії та чи подешевшають квитки.

Які країни припиняють пасажирське сполучення, дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: