ВАКС оголосив в розшук і дозволив затримати екссуддю, який утік до РФ

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурора про дозвіл на затримання колишнього судді, який переховується на території держави-агресора.
екссуддя Руслан Юхимук

Суд оголосив у розшук і дозволив затримати колишнього суддю Сєвєродонецького міського суду Луганської області Руслана Юхимука, який втік до Російської Федерації після його викриття Національним антикорупційним бюро на одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 10 квітня ухвалила колегія суддів Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури клопотав про дозвіл на затримання обвинуваченого Юхимука з метою приводу до ВАКС для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Суд клопотання задовольнив і оголосив ексссудю в розшук. Судове провадження стосовно нього зупинили до розшуку останнього.

Як відомо, у грудні 2015 року детективами НАБУ Юхимука та його співучасника Ахмедова Аліхмана було викрито під час отримання хабара. Однак, на той час служитель феміди скористався імунітетом та виїхав за межі території України. За даними слідства, він наразі перебуває у РФ. У травні 2016 року Верховна рада надала дозвіл на зняття з Юхимука суддівської недоторканості, того ж місяця його було оголошено у міжнародний розшук українським бюро Інтерполу.

За версією слідства, суддя Сєвєродонецького міськсуду Луганської області за попередньою змовою з фізичною особою вимагав та отримав неправомірну вигоду в сумі 4000 доларів за постановлення ухвали про зняття арешту з автомобіля та відмову у задоволенні клопотання прокуратури.

Співучасник Юхимука Аліхман пішов на угоду зі слідством. 1 серпня 2017 року суд затвердив угоду і визнав пособника винним, позбавивши його волі строком на 3 роки. Водночас, суд зарахував в строк відбування покарання термін перебування винного під вартою з 16 грудня 2015 року до 20 червня 2017 року.

Нагадаємо, під час обшуків у рівненського екссудді НАБУ знайшло золоті злитки, які незадекларовані. Також суд заарештував майно підозрюваного рівненського судді. Раніше Вища рада правосуддя дозволила взяти під варту підозрюваного суддю Луку Кріля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: