«Банківський» законопроект: як розблокувати розгляд питання

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Ухвалення змін до Регламенту роботи Верховної ради України, які дозволили б упорядкувати понад 16 тисяч правок до «антиколомойського» законопроекту, є оптимальним рішенням, що розблокує розгляд питання. Про це в коментарі «Слово і діло» сказав політолог Петро Олещук.

Експерт зазначив, що ухвалення змін до Регламенту розблокує розгляд питання щодо законопроекту про банківську діяльність без порушення процедур.

Втім, Олещук попередив, що ухвалення змін може спричинити дискусії щодо їх правомірності через те, що вони обговорюються під час розгляду самого законопроекту.

«Антиколомойський закон»: наскільки активними раніше були автори тисяч поправокДо антиколомойського закону подано понад 16 тисяч правок. Ми подивилися, наскільки активними раніше були нардепи, які запропонували понад тисячу.

«Будуть певні протести (щодо ухвалення змін до Регламенту – ред.), але ми повинні розуміти, що, у принципі, Регламент – це робочий інструмент парламенту, і парламент може його визначати. Я вважаю, це оптимальне вирішення ситуації», – сказав він.

Втім, Олещук додав, що це не єдиний спосіб уникнути розгляду «законодавчого спаму».

«Відповідні зміни можуть бути ухвалені вже найближчим часом, але це тоді означатиме, що рішення щодо «банківського» закону переноситься вже на період після великодніх свят», – сказав він.

Нагадаємо, що пропоновані зміни до Регламенту роботи Верховної ради передбачають запровадження обмежень щодо подачі правок до законопроєкту.

Пропонується обмежитися п'ятьма правками від фракції та однією правкою від одного народного депутата, якщо він наполягає на її розгляді. Обговорення зміни Регламенту розпочалося після внесення понад 16 тисяч правок до «банківського» законопроекту, які фактично заблокували розгляд питання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: