Карантин обвалив оплату комуналки: чим це загрожує

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Карантин вдарив по комунальних платежах. Рівень оплати в Києві просів на 15% та опустився до п'ятирічного мінімуму. «Загальний рівень оплати за житлово-комунальні послуги в Києві на 27 березня не досягає 80%. Порівняно з лютим кияни заплатили на 10-15% менше», – повідомила радник з комунікацій заступника голови КМДА Петра Пантелєєва Юлія Грамотна. Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко в коментарі «Слово і діло» припустив, що це тільки початок і ситуація далі буде погіршуватися. У підсумку зростання неплатежів загрожує розвалом і занепадом всієї системи.

Олександр Сергієнко прокоментував, що нинішнє падіння було прогнозованим, оскільки останні три роки в Україні весь час збільшується заборгованість з оплати комунальних послуг. Це говорить про те, що рівень тарифів неадекватний рівню доходів населення, переконаний експерт.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» також зауважив, що причина обвалу в несправедливій системі встановлення тарифів, яка побудована на витратному принципі.

Держпідтримка під час карантину: пенсії, податкові пільги, комуналка, орендаСубсидії не скасують, пеню за прострочену оплату комуналки не нарахують, перевірку бізнесу призупинять, доплати медикам збільшать.

Експерт пояснив, що підприємство включає всі валові витрати в тариф. Це не стимулює комунальників працювати ефективно.

«Підприємства не зацікавлені в тому, щоб полагодити діряві труби, енергоємні котли замінити на ефективні, насоси з великою потужністю – на насоси з меншою потужністю, тому що споживання води впало. А навіщо? Якщо можна поїхати до НКРЕКУ, показати розрахунки, що такі ось витрати, а Нацкомісія фактично автоматом встановить тарифи. Комісія перевіряє тільки математику. У підсумку тарифи в Україні постійно зростають. Однак доходи українців не збільшуються», – пояснив Сергієнко.

На його думку, чинна в Україні система встановлення тарифів згубна та рано чи пізно опиниться в стані колапсу. У період карантину колапс вже практично проявився, додав він.

Фахівець не виключив, що далі ситуація погіршиться, галузь перебуватиме у стані занепаду, не отримуючи грошей і не маючи ніяких «батогів» у руках.

Олександр Сергієнко нагадав, що з технічного боку немає можливості відключити боржника, конкретну квартиру від споживання, хіба що тільки відключити весь будинок. Тому такого «батога» стосовно споживачів немає.

Пеня за заборгованість мізерна, на тлі платежів вона ніяк не впливає на ситуацію, додав він.

Експерт звернув увагу на те, що в Києві дуже багато квартир, у яких не встановлені лічильники. У підсумку налічують по квадратних метрах. На квартиру 80-90 метрів приходять нарахування на суму три тисячі гривень.

«У теплу зиму 2000 гривень – це вже захмарний платіж», – зазначив він.

Сергієнко також додав, що ситуацію ніяк не допомагає поліпшити й система субсидій, оскільки були запроваджені драконівські правила. У результаті половину одержувачів виплат просто відсікли, вказав він.

Директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» зазначив, що якби уряд набрався сміливості, то ухвалив би кардинальні рішення.

«Період кризи – час для кардинальних рішень. Потрібно кардинально змінити систему тарифоутворення, зробити її стимулювальною, обмежити рівень тарифів для кожного підприємства на певній величині. Потрібно прийти до того, що, наприклад, як би не збільшувалася мінімальна зарплата чи вартість енергоносіїв, працювати потрібно так, як всі нормальні бізнеси – виходячи з того, що є, а не з того, що хочеться», – прокоментував Олександр Сергієнко.

Резюмуючи, експерт додав, що рівень неплатежів може обвалитися до 20% за умови, що карантин закінчиться 24 квітня.

«У цілому ситуація показала, що підприємства можуть виживати, якщо будуть отримувати платежі за 85%. Значить, у підприємств є запас міцності. Отже, тариф завищений і підприємства могли б продавати свою продукцію дешевше», – підсумував директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Нагадаємо, через пандемію коронавірусу Кабінет міністрів України двічі переглянув макроекономічний прогноз на 2020 рік. «Слово і діло» порівняло нові цифри із затвердженими у жовтні 2019-го.

«Слово і діло» також подивилося, які настрої в населення України щодо ситуації, яка склалася в країні через епідемію COVID-19, за даними КМІС і соціологічної групи «Рейтинг».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: