Як змінився макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рік

Читать на русском

Через пандемію коронавірусу Кабінет міністрів України двічі переглянув макроекономічний прогноз на 2020 рік, причому щоразу сценарій погіршувався. «Можливо, не всіма цифрами ми задоволені, але вже в другому півріччі очікуємо поліпшення економічної ситуації», – підкреслив прем'єр Денис Шмигаль. «Слово і діло» порівняло нові цифри із затвердженими в жовтні 2019-го.

Згідно з новим прогнозом Кабміну номінальний ВВП України цьогоріч складе 3 трлн 985,5 млрд грн (-4,8%), а інфляція може прискоритися до 11,6% (раніше було 5,5%). Причому спочатку уряд хотів скоригувати інфляцію до 8,7%, а падіння ВВП – до 3,9%.

Також в Україні може вирости безробіття – до 9,4% (у жовтні прогнозували 8,1%). У минулому році середньомісячну зарплату прогнозували на рівні 12,5 тисяч гривень, зараз – 10,7 тисячі. Продуктивність праці впаде на 3,3%.

Негативне сальдо торговельного балансу Кабмін поліпшив до 8,3 млрд грн з 14,9 млрд. Падіння імпорту прогнозують на 10% (до 68,2 млрд грн), а експорту товарів і послуг – на 5,5% (до 59,9 млрд грн).

Крім того, Кабмін скоригував прогноз щодо прибутку підприємств, його зменшили до 749,3 млрд грн (-20,1%).

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

Також ми писали про те, як кредити Міжнародного валютного фонду впливають на економіку України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: