Венедіктова порушила нову справу стосовно Порошенка

Читать на русском
Очільник Офісу генпрокурора внесла відомості до реєстру досудових розслідувань за зверненням працівників Верховного суду.
Ірина Венедиктова та Петро Порошенкоколаж: «Слово і діло»

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова порушила нове кримінальне провадження стосовно п'ятого президента, народного депутата Петра Порошенка.

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

«Генеральним прокурором 6 квітня на підставі звернення працівників Верховного суду України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо можливих неправомірних дій президента України, повноваження якого припинено, та інших осіб при виданні указів президента від 10 листопада 2017 року №357/2017 та від 7 травня 2019 року №195/2019 «Про призначення суддів Верховного Суду», – інформують у відомстві.

Справу порушено за фактами можливого зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ), втручання в діяльність судових органів (ч. 2 ст. 376 ККУ), невиконання судового рішення (ч. 4 ст. 382 ККУ), та дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. ч. 1, 2 ст. 109 ККУ). Загалом генпрокурором було порушено п'ять кримінальних проваджень за цими фактами і доручено їх розслідувати слідчим Державного бюро розслідувань.

За інформацією пресслужба ОГП, до генпрокурорки Венедіктової звернулися працівники Верховного суду щодо можливих незаконних дій Порошенка. За їх словами, підстави для видання указів п'ятого президента і призначення ними суддів не відповідають нормам Конституції України та Закону України «Про судоустрій та статус суддів», вказаним у них.

До того ж, судді були призначені не до Верховного суду, як це передбачено ст. 125 Конституції України, а до касаційних судів, неконституційність яких було визнано рішенням КСУ в справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України. Також у зверненні працівники ВСУ вказали, що були незаконно позбавлені права на працю та її оплату у зв'язку з так званою ліквідацією ВСУ.

Нагадаємо, ЗМІ повідомляли, що Офіс генпрокурора повернув підозру Порошенку назад до Державного бюро розслідувань. Раніше п'ятий президент з'явився на допит до Держбюро розслідувань після того, як суд дозволив примусово його привезти на допит.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: