Чи можливо в Україні запровадити надзвичайний стан в обхід парламенту?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Україні не потрібен режим надзвичайного стану. Якщо цю ідею хтось і просуває, то тільки для того, щоб відвернути увагу громадян і зосередити її на якихось другорядних питаннях. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив політолог Андрій Дуда.

Політолог пояснив, що впровадити в Україні надзвичайний стан буде вельми проблематично. Передусім дуже складно буде зібрати депутатів, які проголосують за це. Андрій Дуда уточнив, що законопроект, який пропонує проведення дистанційних засідань ВР, не просто слабкий, але й суперечить рішенню Конституційного суду, який чітко встановив, що таке сесійне засідання.

«Без внесення змін до Конституції не можна на сьогоднішній день проводити дистанційно пленарні засідання ВР», – констатував політолог.

Він висловив сумніви з приводу того, що в Раді зможуть зібрати депутатів для проведення засідання, на якому могли б ухвалити рішення про запровадження надзвичайного стану. Він наполіг, що без парламенту запровадити надзвичайний стан неможливо, це спільна компетенція президента й парламенту.

Надзвичайна ситуація чи стан: у чому різниця та який режим потрібен УкраїніЩо таке режим надзвичайної ситуації, у чому різниця з режимом надзвичайного стану, які зобов’язання покладаються на громадян та який особливий правовий режим підходить Україні?

На думку експерта, заяви прем'єра і міністра внутрішніх справ про розробку якогось акту або іншого документа про оголошення надзвичайного стану в обхід парламенту – не серйозні, оскільки прямо суперечать Конституції України.

«Вносити зміни до Конституції з цього питання зараз ніхто не зможе. Запровадити НС в обхід парламенту неможливо. Хоча, звісно, в Україні можуть ухвалити все, що завгодно. Однак реально здійснити це дуже проблематично. Навіть починаючи з того, щоб зібрати депутатів. Більш того, не всі навіть у «Слузі народу» підтримують ідею надзвичайного стану», – прокоментував Андрій Дуда.

Політолог також зауважив, що в Україні немає необхідності запроваджувати надзвичайний стан. Режим надзвичайної ситуації в частині забезпечення прав людей та логістики не відрізняється від надзвичайного стану, вказав він.

За словами фахівця, режим надзвичайної ситуації набагато краще виписує повноваження органів влади в частині цивільного захисту. Даного режиму більш ніж достатньо, зазначив він.

«Правової бази для ізоляції людей, для забезпечення порядку на вулицях, обмеження пересувань людей у період карантину достатньо. Режим надзвичайного стану має тільки одну серйозну відмінність, яка не пов'язана з поширенням вірусу. Насамперед це обмеження політичних прав і свобод громадян», – резюмував Андрій Дуда.

Відзначимо, заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомляв, що більшість фракцій Верховної ради проти запровадження надзвичайного стану.

Також «Слово і діло» писало, що таке «режим надзвичайної ситуації», у чому різниця з «режимом надзвичайного стану», які зобов'язання покладаються на громадян і який особливий правовий режим підходить Україні.

Більш детально про те, чи потрібно запроваджувати надзвичайний стан – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: