Як змінився доступ ЗМІ до парламентів країн через пандемію коронавірусу

Читать на русском

Верховна рада обмежила доступ журналістів до парламенту на час карантину. ЗМІ не можуть працювати в кулуарах Ради, але допускаються до ложі преси. Встановлено квоти: від кожного телеканалу допускається один журналіст і один оператор, від видання – один журналіст. Після карантину преса працюватиме у звичному режимі. Такі дії спікер Ради Дмитро Разумков назвав поширеною практикою в тих країнах Європи, де лютує COVID-19. «Слово і Діло» пропонує подивитися, які обмеження для ЗМІ на час пандемії запровадили парламенти інших країн.

У Казахстані після запровадження надзвичайного стану (НС) через ситуацію з коронавірусом головні державні органи країни перейшли на роботу в онлайн-режимі. З 16 березня до 15 квітня обмежили доступ для відвідувачів і учасників нарад, а також представників засобів масової інформації в будівлі уряду і парламенту.

У Грузії журналісти тимчасово не мають доступу до пленарних сесій. Представники ЗМІ можуть записувати депутатів на трьох локаціях, де встановлені спеціальні трибуни, де передбачено безпечну відстань між людьми.

В Естонії у зв'язку з оголошенням в країні НС до 1 травня парламент буде займатися лише рішенням термінових питань. Пленарні засідання будуть проходити тільки по понеділках. У середу буде проходити інформаційна година. Громадськість і ЗМІ можуть дивитися трансляції засідань в інтернеті.

Комісії Рійгікогу будуть проводити засідання тільки по понеділках, за потреби – частіше. На засідання комісії гостей будуть запрошувати у виняткових ситуаціях. Перевага надаватиметься участі за допомогою телемосту.

Усі закордонні відрядження членів естонського парламенту скасовано. Членам Рійгікогу не рекомендується виїжджати за кордон, а також за можливості не організовувати внутрішньодержавні зустрічі на території замку Тоомпеа. Екскурсії, відвідування виставок і засідань парламенту заборонені.

Усіх журналістів просять користуватися дистанційними методами роботи для висвітлення діяльності Рійгікогу і брати інтерв'ю в депутатів телефоном. Для отримання фото- і відеоматеріалів слід звертатися до пресслужби парламенту.

Парламент Великої Британії заборонив доступ «другорядних відвідувачів» до обох палати із 17 березня. Заборона поширюється і на журналістів.

Оглядові галереї, що зазвичай використовуються відвідувачами для спостереження за перебігом засідань у палатах, зачинені, тури до парламенту і шкільні екскурсії припинені.

Депутатам рекомендується працювати з дому. Парламентський персонал та інші члени парламентської спільноти будуть продовжувати працювати в будівлі парламенту.

Польський Сейм із 6 березня припинив на 21 день публічні слухання, заборонив візити іноземних делегацій та відвідування парламенту, «не пов'язані безпосередньо з парламентською роботою». Доступ до приміщення парламенту представникам ЗМІ дозволений за наявності довідки, що журналіст протягом останніх 14 днів не перебував у країнах масового поширення епідемії.

Маршал Сейму пояснив, що такі заходи спрямовані на «захист здоров'я депутатів, сенаторів, працівників канцелярій Сейму і Сенату та забезпечення парламентської роботи».

Також тимчасово скасовуються офіційні закордонні поїздки членів парламенту до країн, що не рекомендуються для поїздок головним санітарним інспектором.

В Італії обмежили доступ журналістів до парламенту, скасували всі заплановані раніше пресконференції та заходи. Керівникам ЗМІ рекомендували зменшити кількість парламентських журналістів до мінімуму.

Усіх депутатів, обраних від північних регіонів, відправили на карантин, представництво скоротили до 350 депутатів – по представнику від кожної групи. В італійському парламенті високий середній вік депутатів, тому всіх, хто старший за 65 років, також відправлено на карантин. Робота комісій практично завмерла, парламентські групи працюють в онлайн-режимі.

Палата представників і Сенат будуть зустрічатися раз на тиждень до квітня, але будь-яке засідання можна буде скасувати в телефонному режимі за кілька годин до його початку.

Депутати, які працюють у будівлі парламенту, зобов'язані дотримуватися відстані в один метр і дотримуватися приписів органів охорони здоров'я для локалізації інфекції, забезпечуючи пропорційність між групами.

Нагадаємо, «Слово і Діло» писало, як змінилася робота органів влади країн світу і міжнародних організацій через пандемію коронавірусу.

Також ми розбирались, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: