В ОБСЄ розповіли про підсумки переговорів ТКГ щодо Донбасу

Читать на русском
ОБСЄ на черговому засіданні ТКГ із мирного врегулювання ситуації на Донбасі закликала сторони оголосити глобальне перемир'я у зв'язку з пандемією коронавірусу.

ОБСЄ на черговому засіданні ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі закликала сторони оголосити глобальне перемир'я у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Про це заявила спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ посол Хайді Грау, передає пресслужба місії.

«Регулярні зустрічі Тристоронньої контактної групи та її робочих груп були проведені у формі відеоконференцій з 24 до 26 березня у зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 і пов'язаними з нею обмеженнями, запровадженими як Україною, так і Російською Федерацією. Я закликаю сторони конфлікту відгукнутися на ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша оголосити глобальне перемир'я у зв'язку з поширенням пандемії, негайно повністю зупинити бойові дії і запровадити режим припинення вогню», - заявила дипломат.

Вона також звернулася до сторін із закликом «зробити все необхідне, щоб заходи боротьби з коронавірусом не стали додатковою перешкодою для повного і вільного доступу СММ в усій території України відповідно до її мандату».

На думку Грау, вільний перетин лінії зіткнення є важливим і для діяльності міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Також у центрі уваги економічної робочої групи були актуальні питання водопостачання через лінію зіткнення в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також було порушено тему виплати пенсій.

«Політична робоча група обговорювала питання, пов'язані з особливим статусом ОРДО і ОРЛО, як передбачено Мінськими угодами. Учасники також взяли до відома факт обговорення проєкту Консультативної ради в Нормандському форматі», – додала Грау.

Нагадаємо, на засіданні ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі обговорювали питання безпеки ситуації на Донбасі й обміну полоненими.

Як повідомлялося, місія ОБСЄ в Україні продовжила мандат на рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: