У МЗС прокоментували недопуск місії ОБСЄ на Донбас

Читать на русском
У МЗС України прокоментували недопуск спостерігачів місії ОБСЄ до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

У МЗС України прокоментували недопуск спостерігачів місії ОБСЄ до тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Міністерство закордонних справ України засуджує дії представників російської окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, які з 21 березня блокують доступ на зазначені території патрулів Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (СММ ОБСЄ) для здійснення спостережної діяльності в рамках виконання свого мандату, затвердженого Постійною радою ОБСЄ. Зазначені факти зафіксовані у відповідних доповідях СММ ОБСЄ», - йдеться у заяві.

Вказано, що такі дії окупаційної адміністрації РФ є прямим порушенням мандату СММ ОБСЄ, суперечать Мінським домовленостям, а також Загальним узгодженим висновкам Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 р., згідно з якими СММ повинен мати безпечний і надійний доступ до всієї території України для повного виконання свого мандату.

«Запроваджене під приводом поширення коронавірусу COVID-19 обмеження доступу СММ ОБСЄ до ТОТ Донецької та Луганської областей є неприйнятним, в тому числі з точки зору безпеки міжнародних спостерігачів. Уряд України, тимчасово закривши пропуск через лінію розмежування осіб та транспортних засобів з метою ефективної протидії та недопущення занесення на підконтрольну Уряду України територію коронавірусної інфекції, зробив належне виключення для пропуску представників моніторингових місій ОБСЄ, ООН, МКЧХ за раніше встановленим порядком», - повідомили у пресслужбі.

Також МЗС закликали міжнародну спільноту, насамперед, учасників Нормандського формату, продовжити здійснювати тиск на Російську Федерацію, яка несе відповідальність за розвиток ситуації на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, з метою забезпечення повного та неухильного виконання нею Мінських домовленостей.

Раніше повідомлялося, що бойовики не пропускають спостерігачів спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі на окуповані території Донбасу посилаючись на карантин.

Нагадаємо, пропуск через лінію розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил було припинено з 22 березня через вжиті заходи на тлі поширення коронавірусу.

Як відомо, спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні продовжила мандат на один рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: