ВАКС дозволив заочне слідство стосовно експосадовця НКРЕКП

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива та прокурора про здійснення спеціального розслідування відносно підозрюваного.
Володимир Бутовський

Суд надав НАБУ і САП дозвіл на заочне розслідування стосовно колишнього заступника начальника Управління енергоринку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Володимира Бутовського, підозрюваного у справі формули «Роттердам плюс».

Про це повідомляє пресслужба САП.

За даними «Слово і Діло», йдеться про Володимира Бутовського.

«Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання детективів НАБУ погоджене прокурором САП про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього заступника начальника управління енергоринку НКРЕКП, підозрюваного у зловживаннях під час застосування так званої формули «Роттердам+», збитки від якої сягають понад 18,86 млрд грн», – заявляють у прокуратурі.

Зважаючи на переховування вказаної особи від правосуддя, органом слідства прийнято рішення про проведення саме такої форми досудового розслідування.

Як відомо, детективи встановили, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Нагадаємо, Солом'янський суд відмовив НАБУ і САП у заочному арешті Бутовського. Своє рішення суду обґрунтувала тим, що Інтерпол не ухвалив рішення про міжнародний розшук підозрюваного. Проте апеляційна палата ВАКС скаргу САП задовольнила і таки заочно заарештувала Бутовського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: