Перевірки за допомогою мобільних операторів і штрафи: чи допоможе це дотримуватися карантину

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

У МВС не виключають, що контролювати дотримання українцями умов карантину й самоізоляції доведеться за допомогою даних мобільних операторів і банків. «Наші співгромадяни, привчені десятиліттями свавілля до безвідповідальності, не цінують ні свої, ні чужі життя. Припускаю, що українцям доведеться заплатити за це дуже високу ціну», – повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, політолог Михайло Дяденко в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що дані заходи можуть реалізувати, але головне – те, як та до кого їх будуть використовувати.

Михайло Дяденко зауважив, що за нинішніх реалій подібні перевірки самоізоляції необхідні для тих, хто захворів на коронавірус і кому рекомендовано самоізоляцію.

«На жаль, не всі громадяни демонструють свідомість, хтось не бачить нічого страшного і ухвалює для себе такі рішення, які можуть ставити під загрозу життя і здоров'я інших людей», – констатував Дяденко.

Політолог при цьому не впевнений, що дані заходи будуть абсолютно ефективними.

Як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших державахКарантин через коронавірус діє в більшості країн. Пропонуємо порівняти, як за його порушення штрафують в Україні та у світі.

«Наприклад, людина може залишити телефон вдома, якщо захоче вийти до магазина, навіть якщо особа заражена коронавірусом, але, наприклад, легко переносить хворобу та вважає, що нічого не станеться. Що робити в такому разі? Напевно, лише перевірок за допомогою мобільних операторів недостатньо. От якби було підтвердження, що людина виходила на вулицю, то, можливо, варто вдаватися до більш жорстких заходів – застосовувати електронні браслети», – прокоментував Михайло Дяденко.

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків також звернув увагу на заходи, які почали застосовувати в Італії. Країна обмежує активність громадян і застосовує санкціі за невиконання приписів.

Експерт уточнив, що в Італії, навіть виходячи до аптеки, потрібно заповнити певну спеціальну форму, виходити тільки з нею і пред'являти її за першою вимогою поліції.

«Навіть з урахуванням того, що в людини є чек з аптеки з конкретним часом і датою, куплений товар із собою, в разі відсутності спеціальної форми особі все одно виписується штраф», – розповів політолог.

На його думку, зважаючи на стан української медицини, варто було б вживати заходів, які б примушували громадян без необхідності не гуляти вулицями й дотримуватися карантину.

З іншого боку, потрібно думати і про заходи, які спрямовані на підтримку громадян, зауважив політолог.

«Багато громадян жили від зарплати до зарплати, виплачуючи при цьому споживчі кредити, також дуже багато самозайнятих людей, які торгують на ринках, мають якісь точки. Усі вони залишилися сьогодні без роботи. Тому поряд з якимись заборонами, потрібно вживати заходів для людей, які втратили джерела доходу», – проаналізував керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

Нагадаємо, кожен без винятку, хто в'їжджає до України, підписує зобов'язання «перебувати на карантині шляхом самоізоляції протягом 14 днів». За порушення цього зобов'язання загрожує покарання – штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень.

«Слово і Діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

«Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: