Оплата комуналки в умовах карантину: чи буде знижка та до чого готуватися далі

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У МВС виступили за пільги на комунальні послуги до 50% – 75% через карантин, але, якщо карантин в Україні триватиме довго, то й знижка вже не допоможе. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

«Там, де муніципальні державні підприємства виробляють комунальні послуги, ситуація буде більш-менш зрозумілою і простою. Відрегулювати з ними ціни та знижки реально. Однак, як домовлятися з приватними компаніями? Найімовірніше, з ними якось доведеться узгоджувати плани і надавати компенсації. Навряд чи добровільно погодяться знизити тарифи», – зауважив Сергій Дяченко.

На його думку, дана ситуація покаже, наскільки ефективно використання приватних компаній для надання комунальних послуг.

Енергетик позначив, що в 99% комунальні послуги – це природна монополія. У таких ситуаціях приватники не кращі за муніципальні структури.

Карантин в Україні: як держава піклується про пенсіонерівЧерез карантин в Україні пенсіонерам виплатять одноразову допомогу, а в травні індексують пенсії.

«Приватники часто будують різні фінансові схеми. Зараз чітко буде видно, наскільки виправдано використання приватних структур. З ними буде ключова проблема», – констатував Дяченко.

За його словами, наразі влада повинна знайти способи полегшити оплату комунальних послуг. Тим більше, що 3 квітня карантин, вірогідно, не закінчиться.

«Для України і в питанні оплати рахунків, і в цілому для економічної сфери ситуація складна. Люди залишаються без засобів до існування, ризик безробіття є. Не виключені не тільки не платежі, а й взагалі мародерства», – висловив побоювання Сергій Дяченко.

Енергетик зауважив, що якщо карантин продовжать на тривалий період після 3 квітня, більш ніж на місяць, то в питанні оплати комуналки потрібна вже не знижка, а більш радикальні заходи.

«Україна – бідна країна, можливостей знайти кошти небагато. Мабуть, доведеться знімати комунальні послуги на якийсь період», – резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував запровадити пільги на комунальні послуги до 50% – 75% через карантин.

Зазначимо, у Києві продовжать термін пільгової оплати комунальних послуг. Також місцева влада закликає робити це онлайн.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, як держава має намір піклуватися про пенсіонерів під час карантину.

«Слово і Діло» також пропонує подивитися прогнози експертів, що буде з економікою України після закінчення карантину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: