Невидимий ворог: чи зможе армія встояти перед коронавірусом

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У Збройних силах України розроблено заходи проти коронавірусу. Першочерговими заходами визнана дезінфекція, яку необхідно проводити у всіх частинах і підрозділах. Якщо всі рекомендації і розпорядження будуть виконані, то поширення вірусу в рядах ЗСУ, найімовірніше, вдасться уникнути.

У середу, 18 березня, стало відомо про заходи для запобігання поширенню коронавірусу в рядах Збройних сил. За даними пресслужби Генштабу, розроблено наказ про затвердження дій посадових осіб при виявленні хворого. Також були визначені можливості медзакладів Міноборони з надання допомоги зараженим, підготовлені обсерваційні зони, необхідні в разі масового надходження військовослужбовців, які підхопили COVID-19. У Генштабі розпорядилися забезпечити військових достатньою кількістю засобів індивідуального захисту, а також створити в частинах і підрозділах необхідний запас медикаментів і обладнання.

Військовослужбовцям, які повернулися зі службових відряджень із країн, де лютує коронавірус, наказано перебувати в самоізоляції і негайно повідомляти про погіршення стану свого здоров'я. А після повернення з відпусток військові повинні проходити обов'язковий медогляд і повідомляти про можливі контакти із хворими або участь у масових заходах.

Коронавірус у світі: як змінилася робота органів влади та міжнародних організаційЧерез пандемію коронавірусу органи влади в різних країнах і міжнародні організації теж змушені йти на карантин.

Крім того, у районі проведення операції Об'єднаних сил наказано провести навчання з переведення медичних підрозділів на роботу в умовах строго-протиепідемічного режиму. Також буде здійснюватися постійний моніторинг появи інфекційних захворювань серед особового складу Збройних сил України.

Днем раніше, 17 березня, під керівництвом заступника міністра оборони Івана Руснака відбулася нарада щодо заходів проти поширення коронавірусу в структурі Міноборони і Збройних сил. Під час наради начальник санітарно-епідеміологічного управління командування Медичних сил, підполковник медслужби Сергій Моргун підкреслив, що першочерговими заходами є дезінфекція рук і приміщень. Рекомендації тут ті самі, що і для цивільних осіб: уникати рукостискань, а також спілкуватися на відстані.

Сергій Моргун також повідомив, що Київський військовий шпиталь вже має необхідну кількість тестів для діагностування COVID-19, за допомогою яких було перевірено четверо офіцерів, які прибули з навчань з-за кордону. Їх тести на наявність вірусу були негативними. За словами пана Моргуна, у Міноборони очікують прибуття особливих реагентів, за допомогою яких можна ефективно розпізнати вірус, а для їх використання військове відомство має власну тест-лабораторію.

Вжиті заходи дуже своєчасні, адже якщо вірус почне косити військовослужбовців, це може мати дуже негативні наслідки. Особливо це стосується тих частин, які тримають оборону в зоні бойових дій на Донбасі. Спалах епідемії здатний підірвати боєздатність армії не гірше за найбільш жорстокий бій.

Однак якщо дисципліна у військах підтримується, а медична служба організована і належним чином працює (ми сподіваємося, що так воно і є), то в рядах ЗСУ, найімовірніше, вдасться уникнути спалаху COVID-19. Перераховані заходи допоможуть зрозуміти, де той чи інший військовослужбовець міг підчепити вірус, швидко визначити коло його спілкування, забезпечити карантин і, що найголовніше, простежити за його дотриманням. Командири здатні довести до своїх підлеглих всі вимоги, вони знають, куди ходили їх люди і чим вони займаються. У цивільному житті домогтися цього куди складніше.

Поширення епідемій у військах можливо лише в тому разі, якщо система забезпечення і логістики підірвана, а дисципліна впала. А це, у свою чергу, відбувається через безвладдя в самій державі або ж в разі великої військової поразки. Наприклад, якщо військове угруповання виявилося в повному оточенні і в нього закінчуються запаси. Обох варіантів у нас поки не спостерігається.

Куди більшу тривогу може спричинити ситуація на окупованих територіях. Російська Федерація обмежила доступ на свою територію жителям ОРДЛО (виняток становлять громадяни РФ або люди з російськими паспортами). Обмеження на в'їзд запровадила і Україна. Однак для вірусу такі заходи, вірогідно, не перешкода. Невідомо, скільки заражених людей прибуло на окуповані території до запровадження обмежень. Нещодавно міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про 12 заражених коронавірусом у Горлівці. Випадки захворювання на коронавірус в ОРДЛО підтвердили і в РНБО. Іншої об'єктивної інформації з приводу масштабів поширення COVID-19 у «ДНР» і «ЛНР» немає. А зважаючи на повну економічну залежність ОРДЛО від Росії та України, а також той факт, що жодної міжнародної допомоги невизнані «республіки» не отримають, серйозні проблеми в ОРДЛО – тільки питання часу.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: