Відтермінування виплати ЄСВ та скасування перевірок: підтримка бізнесу під час пандемії

Читать на русском
Через карантин в Україні тимчасово можна не платити за користування землею, а також дозволяють пізніше впроваджувати РРО для підприємців.
apostrophe.ua

Пандемія коронавірусу в самому розпалі, а економісти вже намагаються спрогнозувати її наслідки. Більшість країн, де запроваджено суворий карантин, підтримують бізнес, скасовуючи частину податків та відтерміновуючи певні виплати. В Україні з 17 березня Кабмін запровадив низку обмежувальних заходів, які заблокували роботу багатьох бізнесів. Найбільше постраждає малий та середній бізнес, багато людей вже зараз залишилися без заробітку. «Слово і Діло» пропонує подивитись, як Україна збирається полегшити життя підприємцям, щоб вони могли зберегти свій бізнес та планувати життя після пандемії.

Нагадаємо, щоб зупинити коронавірус, на жорстку бізнес-самоізоляцію спочатку добровільно пішли Львів, Одеса й Київ, а з 17 березня й інші регіони країни. У Житомирській, Чернівецькій та Київській областях уряд запровадив режим надзвичайного стану.

Наразі в країні закриті:

  • ТРЦ і підприємства торгівлі, крім продуктових, господарських магазинів і аптек;
  • перукарні, салони краси і СПА-салони, масажні кабінети, тату-салони тощо;
  • спорткомплекси й басейни;
  • кафе, ресторани й підприємства громадського харчування (доставка працює);
  • організації побутового обслуговування (хімчистки, пральні, ательє тощо);
  • розважальні заклади, нічні клуби, дискотеки;
  • у більшості міст припинили роботу маршрутки.

АЗС і банки поки працюють у звичному режимі.

Деякі підприємці перейшли в онлайн, наприклад, тренери спорту, коучі, викладачі, ЗМІ. Торговельні майданчики теж у авральному режимі удосконалюють сайти та переводять продажі в онлайн. Але майже вся сфера обслуговування та розважальні заклади лишилися поза робочим процесом. Робітників готелів, ТРЦ, салонів краси відправляють у відпустки за власний рахунок. Власники бізнесів намагаються домовитись з орендодавцями про відтермінування виплат.

Верховна рада ухвалила проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)». Основні зміни запроваджуються цим законом в особливий період, але після карантину будуть скасовані.

Штрафи за порушення податкового законодавства не нараховуються

З 1 березня до 31 травня 2020 року не будуть нараховуватись штрафні санкції за порушення податкового законодавства. Виключення – порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії. До кінця травня платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Скасовуються перевірки

До 31 травня запроваджується мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок. Ті, що вже були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

Декларацію про доходи можна подати пізніше

Річну декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік можна буде подати до 1 липня 2020 року. Це не означає, що декларування скасовано, тільки відтерміновано.

Плата за землю та за об’єкти нерухомості не нараховується

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року до 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності), за земельні ділянки у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. Фізичним особам – платникам за землю – перерахунок здійснюється контролюючим органом.

З 1 березня до 30 квітня 2020 року відтерміновується податок на нерухоме майно. Йдеться про об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Фізичним особам – платникам цього податку – перерахунок здійснюється контролюючим органом.

Відтермінування виплати ЄСВ ФОПами

Єдиний соціальний внесок тимчасово не нараховують і не сплачують на період карантину тільки окремі категорії: ФОПи, самозайняті особи і ті, хто беруть добровільну участь у соціальному страхуванні. За несплату ЄСВ до цих категорій не застосовуються штрафні санкції, не нараховується пеня, встановлюється мораторій на перевірки щодо ЄСВ на період з 18 березня до 18 травня 2020 року.

Згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» це такі категорії:

  • фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

  • особи, які проводять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, у тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які проводять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Відтерміновано запровадження обов’язкових РРО

Термін запровадження касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій) з 1 липня перенесено на 1 серпня, а тим, хто повинен був запровадити РРО з 1 жовтня, відповідно на 1 січня. Також на 1 січня 2021-го перенесли сплату штрафів, пов'язаних із запровадженням РРО.

Банки не будуть штрафувати за прострочені кредити

У разі прострочення виплати споживчого кредиту з 1 березня до 30 квітня 2020 року не будуть нараховуватись неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язання за таким договором. Забороняється збільшення процентів за користування кредитом.

Комунальні служби не будуть штрафувати за прострочені платежі

З 1 березня до 30 квітня комунальні служби не будуть нараховувати пеню чи запроваджувати інші санкції за прострочені оплати за комунальні послуги. Щодо субсидій, то їх не мають скасовувати до закінчення опалювального сезону. За загальними правилами субсидії позбавляють, якщо заборгованість за комунальні послуги становить 2 місяці.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось з експертом, що ще має зробити влада для захисту населення від коронавірусу.

Також ми писали, як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: