У Раді Європи занепокоєні судовою реформою Зеленського

Читать на русском
Рада Європи висловила стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду через проведення в Україні судової реформи.

Рада Європи висловила стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду через проведення в Україні судової реформи.

Про це повідомляється в п'ятницю, 6 грудня, на сайті організації.

Заступники міністрів відзначили, що «в період 2014-2018 роках українська влада в тісній співпраці з Радою Європи зробила значні кроки в реформуванні системи суддівської дисципліни і професійної діяльності шляхом внесення змін до Конституції, законодавства, а також проведення практичних та інституційних заходів».

Рада ухвалила судову реформу від Зеленського: як голосували нардепиСудову реформу від Володимира Зеленського в парламенті підтримали тільки слуги народу і позафракційні.

«З турботою відзначили, що зміни, нещодавно внесені Законом № 193-IX (президентський закон про судову реформи, - ред.), були прийняті без достатньої консультації з відповідними судовими установами та органами, без ретельного аналізу наслідків цього Закону, зокрема про незалежність і ефективність судової влади», - йдеться в повідомленні.

«Висловили стурбованість можливими несприятливими і довготривалими наслідками для Верховного Суду, як з точки зору його незалежності і ефективності, так і за його здатності забезпечити рівномірне застосування закону нижчими судами», - йдеться в документі.

Заступники міністрів також відзначили, що незмінюваність суддів є ключовим елементом незалежності суддів.

«Висловили стурбованість щодо того, що прийняте законодавство може підірвати цей принцип на практиці; закликали владу забезпечити умови для того, щоб будь-який процес відбору суддів для реформованого Верховного Суду відповідав Конвенції, а також щоб оцінки суддів в цьому контексті проводилося на основі об'єктивних критеріїв та достатнього забезпечення процесуальних гарантій», - йдеться в повідомленні.

Заступники міністрів закликали українську владу «в повній мірі скористатися досвідом Венеційської комісії та допомогою Ради Європи в забезпеченні відповідності вищезгаданого законодавства та його застосування на практиці Конвенції з урахуванням практики Суду і відповідних рекомендацій Ради Європи про незалежність суддів».

Нагадаємо, у четвер, 7 листопада, набув чинності закон президента Володимира Зеленського про судову реформу, яким передбачається скорочення суддів Верховного суду і новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Також відзначимо, 16 жовтня народні депутати прийняли в другому читанні судову реформу президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: