Опублікували закон Зеленського про судову реформу

Читать на русском
Закон президента Володимира Зеленського про судову реформу у середу, 6 листопада, опублікований у виданні Голос України.

Закон президента Володимира Зеленського про судову реформу, яким передбачається скорочення суддів Верховного суду і новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у середу, 6 листопада, опублікований у виданні «Голос України».

Документом регулюється діяльність ВККСУ та Вищої ради правосуддя, зокрема запроваджується новий порядок формування кваліфкомісії, згідно з яким призначення на посади дванадцяти членів комісії буде здійснюватися Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу. Склад ВККСУ буде скорочений з 16 до 12 членів. При цьому сума винагороди членам ВККС встановлюється на рівні посадового окладу судді вищого спеціалізованого суду.

У законі прописано також скорочення складу Верховного суду з 200 до 100 осіб. При цьому базовий оклад суддів цього суду зменшений з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (замість 144 тис. 75 гривень встановлено суму в розмірі 105 тис. 655 гривень).

Варто також відзначити, передбачається створення нового органу - Комісії з питань сумлінності та етики. Вона створюється при Вищій раді правосуддя і до її складу входять три представники ради і три міжнародні експерти (при цьому участь міжнародних експертів у цій комісії припиняється за 6 років з моменту набуття чинності цим законом).

Нагадаємо, 4 листопада проєкт закону підписав глава держави Володимир Зеленський. Раніше законопроект схвалив глава Верховної ради Дмитро Разумков.

16 жовтня народні депутати ухвалили в другому читанні судову реформу президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: