НАБУ розслідує можливе заволодіння коштами кіностудії ім. Довженка

Читать на русском
Національне бюро розслідує факти можливого заволодіння грошами держпідприємства під час закупівлі телевізійного і аудіовізуального обладнання.
Кіностудія імені Довженка

Національне антикорупційне бюро розслідує можливе заволодіння грошами державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів ім. Олександра Довженка» під час закупівлі телевізійного і аудіовізуального обладнання.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного бюро, повідомляє «Слово і Діло».

Детективи встановили, що 6 листопада 2018 року кіностудія ім. Довженка у системі електронних закупівель ProZorro розміщено оголошення щодо закупівлі телевізійного і аудіовізуального обладнання вартістю 24,92 млн грн. За результатами проведення торгів 13 грудня 2018 року акцептовано пропозицію ТОВ «Ем.Ай.Кей» такою саме вартістю. 26 грудня між держпідприємством та приватною фірмою укладено договір про закупівлю, згідно якого компанія ТОВ «Ем.Ай.Кей» зобов'язувалась поставити обладнання згідно переліку у додатку до договору.

У цьому ж договорі зазначалося, що компанії «Ем.Ай.Кей» мають виплатити 24,92 млн грн вже після поставки обладнання. 28 грудня 2018 року приватній фірмі гроші перерахували. Детективи дізналися, що з 2017 року по 26 березня 2019 року відсутні відомості стосовно закупівлі ТОВ «Ем.Ай.Кей» камери для зйомок Arri Alexa SXT та іншого, вищеперерахованого обладнання, які є предметом договору. Таким чином, на думку слідства, відсутнє документальне підтвердження факту придбання ТОВ «Ем.Ай.Кей» обладнання, поставленого кіностудії ім. Довженка.

У НАБУ з'ясували, що 28 грудня кіностудія ім. Довженка повернула ТОВ «Ем.Ай.Кей» обладнання для проведення налаштування, перевірки технічних можливостей та функціональної перевірки. 26 лютого 2019 року сервісний центр виявив несправність обладнання, усунення якої потребує залучення представників виробника. 22 березня виявлено дефекти у 27 номенклатурних позицій обладнання. 5 квітня кіностудія повернула ТОВ «Ем.Ай.Кей» це обладнання для подальшого налаштування. Частину з цієї техніки орієнтовною вартістю в 4,16 млн грн приватна фірма відправила до Польщі для проведення гарантійного ремонту. Однак, згідно інформації від української митниці та Торгово-промислової палати України це обладнання вивезли до Польщі для проведення демонстрації технічних особливостей продукції на прохання компанії ЛЛТ «СП з о.о».

Тому слідство вважає, що службовцями кіностудії ім. Довженка та ТОВ «Ем.Ай.Кей.» створено документальну видимість поставки повного комплекту обладнання для сплати повної суми з метою заволодіти 4,8 млн грн. При цьому, факт наявності або відсутності у ТОВ «Ем.Ай.Кей.» станом на дату виплати комплекту камер для зйомок відповідно підтверджуватиме або спростовуватиме можливість поставки зазначеного обладнання для кіностудії ім. Довженка.

Під час досудового розслідування було встановлено факт розрахунків ТОВ «Ем.Ай.Кей.» з іноземними контрагентами за аудіовізуальне обладнання впродовж 2017-2019 років з використанням рахунку у Прокредит Банку. Детективи просили суд надати тимчасовий доступ до документів цього банку для встановлення руху коштів по ньому. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує розтрату коштів на будівництві садочка під Києвом. Також детективи ведуть слідство за фактом можливої розтрати коштів «Центренерго».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: