Ціна свободи: як у Кремлі використовують процес обміну полоненими

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Шанси є на обмін утримуваними особами між РФ і Україною, але вони поступово зменшуються з кількох причин. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог Олег Саакян.

Експерт висловив надію, що обмін полоненими відбудеться, але пояснив, що з кожним днем шансів дедалі менше.

«По-перше, для керівництва РФ піти на обмін – це зробити ще один подарунок президентові України Володимиру Зеленському. Особливого бажання немає, враховуючи, що нормандська зустріч під питанням. РФ висуває неприйнятні для України умови, які унеможливлюють сам факт переговорів», – прокоментував Саакян.

Друга причина полягає у відсутності чіткої ретельності процесу обміну, констатував політолог. Він уточнив, що у РФ завжди залишається можливість захоплювати людей із тих, хто ще залишився на окупованих територіях і на території РФ.

«Діяти за принципом «зловили і стратили» або ж «спіймали, а потім відпустили» в обмін на щось російський режим може нескінченно», – підкреслив Олег Саакян.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, українській владі потрібно розуміти, що до певного часу обмін полоненими з РФ можливий, але будь-якої миті процес може стати неприйнятним. РФ може зажадати занадто високу ціну за те, щоб відпустити утримуваних.

«Владі важливо доносити це суспільству, щоб зупинка процесу обміну не сприймалась як «зрада», щоб не було внутрішньої напруги через очікування суспільства та реальний стан речей», – зазначив Саакян.

За його словами, суспільство потрібно позбавляти ілюзії того, що такі обміни виключно позитивні.

Експерт нагадав, що останні кілька обмінів показали, що процес уже починають сприймати неоднозначно, оскільки обмінювалися не стільки люди, скільки символи.

«З одного боку, символ героїв, які пройшовши тортури в РФ та не здалися, а з іншого боку, під обмін потрапив Цемах, ексберкутівці. Для частини суспільства виявилося, що відпустити без покарання вбивць – дуже важкий крок. РФ знову на чашу ваг може поставити неприйнятну ціну і використовувати ситуацію для дестабілізації, щоб поляризувати частину суспільства», – прокоментував Олег Саакян.

Відзначимо, Мустафа Джемілєв повідомив, що кримські татари можуть відмовитися брати участь у майбутньому обміні утримуваними особами, якщо дізнаються, що їх обмінюють «на бандитів».

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: