Лавров прокоментував заяви Пристайка щодо Донбасу

Читать на русском
Голова МЗС РФ Сергій Лавров вважає заяви голови МЗС України Вадима Пристайка про необхідність розміщення миротворців ООН на Донбасі такими, які прямо суперечать мінським угодам.

Голова МЗС РФ Сергій Лавров вважає заяви голови МЗС України Вадима Пристайка про необхідність розміщення миротворців ООН на Донбасі такими, які прямо суперечать мінським угодам.

Про це він заявив у вівторок на пресконференції за підсумками переговорів з очільником МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто.

«Мінські домовленості безальтернативні. Ми сьогодні на переговорах це підтвердили. Вони були затверджені резолюцією Ради Безпеки ООН і тим самим стали частиною міжнародного права. Ми чуємо безліч конкретних ідей, які розшифровують думку пана Пристайка, включаючи ідеї про те, що потрібно розігнати органи влади в самопроголошених республіках, ввести війська ООН, взяти весь периметр цих територій під контроль і вже потім проводити вибори і багато іншого. У тому числі заяви керівництва України про те, що вони готові вести діалог з жителями Донбасу, але не з тими, кого ці жителі вибрали для того, щоб організовувати повсякденне життя», - сказав він.

За його словами, це прямо суперечить конкретним положенням мінських домовленостей.

«Я направив вже не перше звернення міністрам закордонних справ Німеччини і Франції як учасникам Нормандського формату із закликом не пропускати без реакції подібні провокаційні заяви офіційних осіб в Києві. Але поки наші партнери по Нормандського формату не діють в цьому сенсі, - продовжив Лавров. - Одночасно наші французькі і німецькі колеги по суті нічого не роблять для того, щоб переконати своїх українських партнерів виконати те, про що домовилися на нормандському саміті в грудні в Парижі».

Нагадаємо, керівник ОП Андрій Єрмак і куратор українського напряму Кремля Дмитро Козак обговорили наступний обмін заручниками, про який домовилися лідери Нормандської четвірки під час зустрічі в Парижі в грудні 2019 року.

Раніше міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Київ планує провести обмін полоненими з Росією до наступного нормандської зустрічі.

Однак, за його словами, зустріч може відбутися в більш пізні терміни - в квітні 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: