Альтернатива Мінським угодам: коли на Донбас можуть відрядити миротворців

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що альтернативою Мінським домовленостям може бути операція з підтримання миру, яка загалом не передбачена ними. Однак жодна альтернатива угодам наразі не готується. Експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що під операцією з підтримання миру мається на увазі миротворча місія з підтримання миру.

«Добре, що влада вже почала допускати думку про те, що Мінським угодами потрібно шукати альтернативу», – підкреслив Дикий.

За словами експерта, Мінські домовленості давно мертві, а влада зараз гарячково намагається оживити угоди та в їх рамках врегулювати конфлікт.

«Зробити це не шляхом капітуляції перед РФ неможливо. Тому сам факт, що влада замислилася над планом Б, обнадіює», – зазначив Євген Дикий.

Експерт звернув увагу, що ідея змінити «Мінськ» на операцію з підтримання миру не нова. Це план щодо введення миротворчої місії з широким мандатом, який озвучував п'ятий президент України Петро Порошенко.

«Ідею про миротворців РФ не схвалювала протягом 5 років. Чи не розіб'ється ініціатива Пристайка зараз через позицію Кремля – велике питання», – прокоментував Дикий.

Військовий експерт Олег Жданов пояснив, що питання в тому, чи надасть нам ООН «блакитні каски» в якості миротворчої місії, вирішується відповідно до статуту ООН.

За його словами, ніхто не буде змінювати статут ООН заради України. Єдина умова надання військ ООН в якості миротворчої місії – це наявність факту війни.

«Тобто ми можемо офіційно визнати факт війни, причому не так важливо, якої саме – громадянської, міжконфесійної, етнічної, релігійної, міждержавної. Просто слово «війна» є підставою для розгляду питання про «блакитні каски», – зазначив Жданов.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Крім того, Україна повинна офіційно визнати РФ стороною конфлікту, додав фахівець.

«Якщо ми офіційно говоримо, що РФ є стороною конфлікту, у нас збройний конфлікт з РФ, то згідно зі статтею 27 статуту ООН сторона конфлікту не допускається до голосування щодо вирішення питання миротворців у цьому конфлікті», – підкреслив він.

За його словами, це було б підставою для того, щоб вивести РФ з голосування.

«І тоді у нас є шанс отримати місію, але тільки за умови визнання факту війни між Україною і Росією», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Відзначимо, глава МЗС стверджує, якщо під час зустрічі в Нормандському форматі сторони не досягнуть згоди, Україна може вийти з Мінських угод.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло закінченню конфлікту – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: