Суд зобов'язав САП розглянути клопотання про закриття справи Дубневича

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив скаргу адвоката члена українського парламенту на те, що прокурор не розглянув клопотання.
Ярослав Дубневичфото: УНІАН

Суд зобов'язав Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру розглянути клопотання про закриття кримінального провадження за підозрою народного депутата Ярослава Дубневича в організації заволодіння понад 93 млн грн філії ПАТ «Укрзалізниця».

Таке рішення 26 лютого ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

4 лютого адвокат Дубневича подав клопотання до САП про закриття справи. Однак, станом на день подання скарги, прокурор САП клопотання не розглянув, чим порушив вимоги статті 220 Кримінального процесуального кодексу України. Тому адвокат подав скаргу до суду, в якій просив суд зобов'язати прокурора САП розглянути це клопотання.

Водночас прокурор САП Віталій Пономаренко заперечував против задоволення скарги. Він вказував, що оскаржуваний адвокатом вид бездіяльності не належить до предмета оскарження відповідно до ч. 1 ст. 303 КПК України. Прокурор обґрунтував це тим, що у змісті клопотання адвоката відсутнє посилання на вимогу розглянути його згідно ст. 220 КПК України. Крім цього, за його твердженням, клопотання захисника не містить прохання або вимоги про проведення процесуальної дії, а містить вимогу про ухвалення прокурором процесуального рішення у кримінальному провадженні.

Вивчивши скаргу і доводи обох сторін, суддя її задовольнив і зобов'язав САП розглянути клопотання.

Як відомо, ВАКС відпустив Дубневича під 100 млн грн застави. Пізніше за нього внесли цю суму. Проте апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу САП на запобіжний захід, взявши Дубневича під варту із 90 млн грн застави. Він вийшов із СІЗО. Так, за нього переплатили 10 млн грн, які адвокат заставодавця просив повернути. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнив.

На думку слідства, нардеп Дубневич, імовірно, є організатором схеми привласнення 93,2 мільйона гривень філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ УЗ при поставці товарів за завищеними цінами в 2015-2017 роках. За даними детективів, будучи головою комітету Верховної ради з питань транспорту, він нібито організував і створив умови для закупівлі елементів колії за рахунок коштів підприємства УЗ з порушенням законної процедури, за завищеними цінами. Замість переговорної процедури закупівлі, як вважає слідство, нардеп організував проведення процедур відкритих торгів із залученням підконтрольних підприємств – ТОВ «Арго» та ТОВ «Корпорація КРТ», що спричинило нанесення збитків на суму 93,28 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: