Рейтинг президента: чому просів і чого чекає суспільство

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рівень довіри до президента Володимира Зеленського був найвищим у вересні 2019 року, тоді йому довіряли 79,4% громадян, а 13,5% не довіряли. У лютому 2020 року президентові довіряють 51,5% респондентів, 40,6% не довіряють, засвідчили дані Центру Разумкова. У коментарі «Слово і Діло» політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко підкреслив, що така тенденція очікувана та закономірна. Рейтинги президента та нової влади в цілому тривалий час були аномальними.

Володимир Фесенко зауважив, що рейтинги влади та президента зокрема виходили за межі норми для української політики навіть після виборів.

Політолог звернув увагу на те, що в жодного з українських президентів не було таких захмарних рейтингів, як у Зеленського.

«Зараз ситуація повертається в межі норми. Це закономірно для всіх президентів. Завищені очікування, які були після виборів, відходять на другий план, а події останнього часу не додають плюсів», – прокоментував експерт.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» виділив кілька основних причин, через які просів рейтинг президента. Передусім вдарила по позиціях соціально-економічна напруга, зауважив політолог.

Також Фесенко акцентував увагу на проблемі з тарифами, хоча частково в цьому питанні була помилка уряду.

Дев'ятий місяць роботи президента: як Зеленський виконує обіцянкиПрезидент Володимир Зеленський за місяць дав 37 нових обіцянок, виконав – 7 і 5 обіцянок провалив.

Він нагадав, що уряд Гончарука пообіцяв зниження тарифів, але відчутного реального зниження не відбулося, подекуди навпаки.

Крім того, відбилися на рейтингах проблеми навколо китайського коронавірусу.

«При цьому в суспільства розвіюються завищені очікування, зростає розчарування і невдоволення. Звичайно, усе в сукупності неминуче спрацювало в мінус для Зеленського», – констатував Володимир Фесенко.

З іншого боку, експерт зауважив, що катастрофічного падіння рейтингів не сталося. У президента все одно показники залишаються вищими, ніж були в його попередників, уточнив політолог.

На його думку, ситуація з рейтингами для Володимира Зеленського – знак того, що потрібні рішучі дії.

«Зокрема, президенту потрібно вдатися рішучих заходів у соціально-економічній сфері, що складно і не дасть швидких результатів. Однак, якщо соціально-економічних результатів не буде, доведеться міняти уряд», – припустив директор Центру політичних досліджень «Пента».

За його словами, найближчим часом позитивно на рейтинги президента можуть вплинути ефективні дії в правовій сфері. Це стосується правоохоронних органів і колишнього президента.

«У суспільства є запит на покарання представників влади, олігархату, які, на їхню думку, причетні до тих чи інших злочинів. Якщо влада буде рішучою в цьому напрямі, рейтингова ситуація може змінитися. Інше питання в тому, що потрібні не тільки дії, а й докази», – прокоментував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Як Зеленський виконує обіцянки протягом дев'ятого місяця роботи – на інфографіці.

Також «Слово і Діло» розклало обіцянки президента на піраміді Маслоу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: