Рада й Кабмін втрачають підтримку українців: яких заходів вживатиме ОПУ

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог
Володимир Фесенкополітолог

За даними опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, Верховна рада, яку очолює Дмитро Разумков, і уряд Олексія Гончарука втрачають довіру українців. Зокрема, ВР у вересні довіряли 57,6% опитаних, 25,1% не довіряли. У лютому ці показники становлять 27,9% і 65% відповідно. Рівень довіри і недовіри до уряду у вересні становив 56,9% і 21,8% , в лютому – 28% і 64,5% відповідно. Політтехнолог, керівник-партнер компанії SIC Group Ukrainе, Member of International association of political consultants (IAPC) Катерина Одарченко не виключила низки кадрових перестановок і звільнень в уряді. У свою чергу, політолог Володимир Фесенко звернув увагу, що падіння рейтингів Кабміну і ВР більш стрімке, ніж у президента.

Катерина Одарченко підкреслила, що як в Кабміні, так і в Раді дуже в стислі терміни було зібрано ситуативний колектив людей, переважна більшість яких раніше спільно не працювали.

Політтехнолог переконана, що для ефективності потрібно мати не ситуативний колектив, який при цьому має чіткі дорожні карти.

«У результаті команда не показала чітких результатів. Суспільство не розуміє, як наприклад, будуть лікуватися за 3-5 років. Немає навіть не те, щоб ефекту «на сьогодні», а зрозумілих матриць на майбутнє. Це стимулює недовіру», – прокоментувала Одарченко.

На її думку, на результати вплинули скандали, конфлікти і неоднозначні висловлювання з боку окремих представників влади.

Катерина Одарченко прогнозує низку змін навесні, можливо, будуть заміни в уряді, але не в повному обсязі.

«Наприклад, у міністра фінансів міцні позиції, оскільки вона веде переговори з МВФ. Також міністр внутрішніх справ, найімовірніше, залишиться», – зауважила вона.

За її словами, серед кандидатів на виліт – Ганна Новосад, яка нічого позитивного не показала у своїй роботі, немає комунікації з суспільством.

«Також прем’єр Олексій Гончарук може піти. Навколо міністра інфраструктури багато корупційних скандалів. Тимофій Милованов, йімовірно, доведе земельну реформу і піде. Під питанням – міністр енергетики. Його звільнення більше залежить від переговорів із великими гравцями ринку енергетики», – прокоментувала Катерина Одарченко.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко підкреслив, що претензій до виконавчої та законодавчої влади набагато більше, ніж до президента.

«Напевно, у людей більш особистісне ставлення до Зеленського. Також спрацьовує те, що Зеленський не фігурує в корупційних скандалах», – припустив експерт.

Політолог також зауважив, що зниження рейтингів до ВР і уряду може підштовхнути ОПУ до кадрових змін. Однак, на його думку, у цьому питанні є дві основні проблеми.

«Навіть якщо зараз дуже захочеться когось поміняти, юридично це можливо буде здійснити тільки після завершення розгляду земельного законопроекту. У кращому разі це може статися не раніше квітня», – зазначив Фесенко.

Друга проблема стосується певного кадрового голоду, позначив він.

«Звільнити можна, але на кого поміняти? Немає кадрового резерву, надійних альтернативних кандидатур, яким довіряють і які можуть кардинально змінити ситуацію», – додав Фесенко.

Політолог також припустив, що після аудиту ОПУ можливі кадрові зміни всередині Офісу президента, але тут останнє слово – за Зеленським.

«Ядро команди в ОПУ буде збережено», – уточнив він.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зауважив, що зараз президент має намір зміцнити уряд, зміни можливі лише точково.

Які кадрові перестановки обіцяла нова владаКадрові перестановки вже плануються у відносно новому Кабміні. Крім того, незабаром з'явиться новий глава Укрзалізниці.

Політолог припустив, що може з'явитися новий віцепрем'єр з питань економіки. У цілому шукають кандидатури для посилення уряду.

«Рішення щодо уряду буде пізніше залежно від соціально-економічної ситуації. Якщо не буде соціально-економічного прогресу або ситуація загостриться через внутрішні проблеми та наповнення бюджету, зміни будуть. В цілому уряд можуть замінити восени, після завершення річного мораторію роботи Кабміну», – підсумував Володимир Фесенко.

Які кадрові перестановки обіцяла нова влада – за посиланням.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Також «Слово і Діло» дізналося, як міністри і нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: