У МВФ озвучили сценарії впливу коронавірусу на світову економіку

Читать на русском
У МВФ заявили, що ситуація з поширенням коронавіруса та його впливом на світову економіку може розвиватися за двома сценаріями.

У МВФ заявили, що ситуація з поширенням коронавіруса та його впливом на світову економіку може розвиватися за двома сценаріями.

Про це написала директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва в своєму блозі на сайті МВФ.

Як зазначила голова МВФ, коронавірус - це серйозне нагадування про те, як крихкому відновленню економічного зростання можуть загрожувати непередбачені події. А в січні, коли МВФ оновлював прогноз, про коронавіруси ще нічого не було відомо.

За її словами, після невтішного зростання в 2019 році МВФ почав бачити ознаки стабілізації і зниження ризиків, в тому числі завдяки першому етапу торгової угоди США і Китаю. У січні МВФ прогнозував прискорення зростання з 2,9% в 2019 році до 3,3% в 2020 році і 3,4% в 2021 році. Зокрема, це зростання було забезпечене пом'якшенням монетарної і фіскальної політики. Фактично, монетарне пом'якшення додало приблизно 0,5 п.п. до глобального зростання в минулому році. Сорок дев'ять центральних банків скоротили ставки 71 разів у рамках найбільш синхронізованих монетарних дій з часів світової фінансової кризи, нагадала Георгієва.

Як зазначила голова МВФ, якщо поширення вірусу припиняться, економіка Китаю швидко відновиться. Результатом буде різке падіння зростання ВВП в Китаї в першому кварталі 2020 року, але лише невелике зниження за весь рік. Побічні ефекти в інших країни будуть залишатися відносно незначними і короткочасними, в основному через тимчасові збої в ланцюжках поставок, туризмі і обмежень на поїздки.

Однак тривалий і більш серйозний спалах коронавірусу призведе до більш різкого і більш тривалого уповільнення зростання в Китаї. Його глобальний вплив буде посилено за рахунок більш істотних збоїв в ланцюжку поставок і більш стійкого падіння довіри інвесторів, особливо якщо епідемія поширюється за межі Китаю, повідомила вона.

«Однак навіть у найкращих сценаріях прогнозовані темпи глобального зростання все ще залишаються скромними в багатьох частинах світу. І в середньостроковій перспективі очікується, що зростання залишиться нижче середніх історичних показників», - додала Георгієва.

За її словами, хоча деякі ризики, такі як хвороби, поки що знаходяться поза контролем, не потрібно створювати нових невизначеностей, яких можна уникнути.

«Я вважаю, що є три області, в яких міністри фінансів і керівники центральних банків можуть досягти більшої впевненості щодо майбутніх дій під час зустрічей G-20 в Саудівській Аравії: торгівля, клімат і нерівність», - повідомила Георгієва.

Раніше в МВФ анонсували візит експертів до Києва.

Також нагадаємо, в МВФ заявили про готовність надати допомогу Китаю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: