В Україні можуть узаконити приватні армії: за та проти

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

У Верховній раді зареєстровано проєкт закону «Про військово-консалтингову діяльність», який передбачає створення «приватних армій» для надання послуг за кордоном. В експертному колі думки розділилися з приводу даної ініціативи. Політолог-міжнародник Володимир Воля переконаний, що це шанс для української армії і спецслужб отримати більше військового досвіду. У свою чергу, військовий експерт Олег Жданов вважає, що для виконання замовлень на стороні не потрібен окремий закон про приватні військові компанії.

На думку Володимира Волі, ПВК в Україні – можливість легальної участі в проведенні різних заходів у різних кліматично-географічних умовах.

«Виникає можливість запозичення різноманітного закордонного військового досвіду. Отримання важливої інформації, яка може бути цінною для оборонного сектора України і для зовнішньої політики», – зазначив Воля.

Експерт також додав, що для громадян України, які мають належну підготовку і бажання – це легальний спосіб заробляти чималі гроші тим, хто підготовлений і звик до умов, коли потрібно місяцями і роками строго дотримуватися дисципліни.

При цьому він припустив, що переважна більшість із тих, хто не бажає служити в армії або спецслужбах, у таких приватних компаніях надовго не затримуються.

Одна з проблем, яку також позначив Володимир Воля, полягає в тому, що відбудеться відтік якоїсь частини кращих військовослужбовців з контрактної служби в ЗСУ, НГУ і силові структури.

Володимир Воля зауважив, що державні структури програють конкуренцію за кращих фахівців, і це негативно може вплинути на кадрову ситуацію у силових структурах та на комплектацію сил в ООС.

Військовий експерт Олег Жданов, навпаки, не бачить такої загрози. На його думку, відсоток відтоку кадрів не буде критичним.

«Одна справа – тренуватися в складі підрозділу спецназу сил спеціальних операцій ЗСУ і взяти участь десь у військовій компанії під егідою ООН, НАТО, як в Іраку, а зовсім інша, – коли наймають за гроші. Ризик бути скаліченим чи загинути зростає в рази. Таких фанатів військової справи не дуже багато. Будуть такі люди, але не критичний відсоток», –роз'яснив військовий фахівець.

Як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени АльянсуНайбільше грошей на фінансування НАТО витрачає США, а європейські країни-члени Альянсу планують довести свої витрати на оборону до 2 відсотків ВВП.

Крім того, Олег Жданов критично оцінив законодавчу ініціативу нардепів та зазначив, що додатковий закон не потрібен.

Експерт акцентував увагу на тому, що багато українських військових сьогодні воюють у багатьох воєнізованих організаціях, починаючи від Іноземного легіону Франції, закінчуючи приватними компаніями в будь-якій країні світу.

Олег Жданов також звернув увагу на те, що приватні військові компанії використовуються спецслужбами в більшості своїй розвиненими країнами залежно від фінансових можливостей і масштабу.

«Однак, яка потужність повинна бути державної машини для того, щоб їх контролювати всередині країни і в тому числі за кордоном? Цим ПВК ставлять конкретні завдання. Це інструмент спецслужб. Для держави потрібно мати сильну економіку, досить фінансів, щоб їх наймати, утримувати, ставити завдання і контролювати», – підсумував військовий експерт Олег Жданов.

Чи допоможе українській армії найбільший бюджет 2020 року -–читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Також пропонуємо подивитися, як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени Альянсу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: