Як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени Альянсу

Читать на русском

За підсумками саміту НАТО, який відбувся в Лондоні на початку грудня 2019 року, країни-учасниці Альянсу заявили, що вважають агресивні дії РФ ьа міжнародний тероризм основними загрозами його безпеці. Європейські країни, які входять до НАТО, останнім часом збільшили свої внески до бюджету Альянсу. «Слово і Діло» подивилось, як відбувається фінансування НАТО та скільки грошей витрачають країни-учасниці на оборону.

Якщо говорити про фінансування НАТО, то країни-члени Альянсу платять прямі та непрямі внески. Непрямі внески добровільні, але зазвичай становлять більшу частину загального бюджету. Прямі внески сплачуються усіма 29 країнами-членами за принципом загального фінансування потреб Альянсу. Формула внесків кожної з країн розраховується виходячи з її ВВП та оборонного бюджету. Тому цікаво розглянути, скільки ж країни-учасниці НАТО витрачають на оборону.

Рекомендовані Північноатлантичним альянсом витрати на оборону у країнах-членах НАТО мають бути на рівні 2% від ВВП країни. У 2019 році найбільше коштів на оборону країни витратили США – 730,1 млрд доларів, що склало 3,4% від ВВП.

До речі, Україна, хоч і не є членом НАТО, але змушена витрачати 5,4% від ВВП. У 2019 році з бюджету нашої країни на оборону було витрачено 4,4 млрд доларів (104,4 млрд грн).

Що стосується країн-учасниць НАТО, то до першої п’ятірки держав, які цьогоріч витратили найбільше коштів на власну оборону, увійшли Болгарія (3,2% ВВП), Греція (2,3%), Велика Британія (2,1%) та Естонія (2,1%).

Найменше витрачають на оборону Словенія (1% ВВП), Бельгія та Іспанія (по 0,9% кожна), Люксембург (0,6%). Ісландія загалом не має постійно діючих збройних сил та міністерства оборони.

Зазначимо, що бюджет НАТО поділяється на цивільний, який забезпечує фінансування обслуговуючого персоналу Альянсу та експлуатаційні видатки на штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, а також військовий, що забезпечує фінансування військових штабів та програм, місій та операцій командування НАТО в усьому світі.

У 2019 році цивільний бюджет Альянсу становив 250,5 млн євро, а військовий – 1 млрд 395 млн євро.

Раніше США забезпечували близько 22% прямого фінансування НАТО, що покривало витрати на утримання штаб-квартири, на спільні інвестиції у сфері безпеки, а також на окремі військові операції.

Однак адміністрація Білого дому повідомила, що переходить до істотного скорочення свого внеску до колективного бюджету НАТО. Натомість витрати на оборону європейських союзників в НАТО та Канади збільшилися на 4,6% і зростають п'ятий рік поспіль.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що до кінця 2020 року ці союзники загалом збільшать витрати на оборону на 130 млрд доларів. Виходячи з останніх підрахунків, збільшення витрат на оборону до кінця 2024 року становитиме 400 млрд доларів (в середньому по 2% ВВП).

Ці проєкти можуть фінансуватися сумісно, як країнами-членами НАТО, так й іншими державами. НАТО в такому разі забезпечує політичний та фінансовий нагляд. У 2019 році Україна зробила добровільний внесок до бюджету НАТО в розмірі 850 тис. євро для оновлення приміщення у штаб-квартирі НАТО.

Раніше «Слово і Діло» писало, що Верховна рада ухвалила постанову, в якій закликала президента Володимира Зеленського повторно подати заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО.

Також ми повідомляли про заяву президента Володимира Зеленського, що армія залишиться пріоритетом в Україні навіть після досягнення миру в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: