МВФ назвав три сценарії розвитку України

Читать на русском
Експерти МВФ розробили три варіанти розвитку України, в залежності від того, як в країні будуть впроваджувати реформи.

Міжнародний валютний фонд бачить три сценарії, за якими Україна може піти шляхом впровадження реформ.

Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман на макроекономічній дискусії Американської торгової палати в Києві в середу, 19 лютого, пише Інтерфакс-Україна.

Перший сценарій, за його словами, можливий за таких умов: повне реформування і зростання ВВП 6% щорічно. Це дасть можливість жителям України стати багатшими на 60% за 20 років, а сама країна зможе досягти сьогоднішнього рівня економіки Польщі ближче до 2038 року.

Сила звички: чи впорається Україна без кредитів МВФ у 2020 році?В уряді радіють продовженню співпраці з МВФ і водночас сподіваються, що нова програма із кредитування стане фінальною для України. Чи потрібні нам нові кредити – розбирався політолог Олександр Радчук.

Другий сценарій - часткові реформи. Він передбачає збереження розриву в судовій системі і відкриття ринку землі з деякими обмеженнями. Завдяки йому можливе зростання ВВП на 4%, що зробить українців багатшими всього на 20%.

Третій сценарій - це відкат реформ (без ринку землі) і зростання, при якому ВВП підніметься всього на 1,5%. У цьому випадку населення України через 20 років стане на 20% біднішими, ніж зараз.

Як зазначив Йоста Люнгман, сьогоднішній темп впровадження реформ в Україні - це сценарій між другим і третім.

У той же час заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Ніколайчук повідомив, що офіційний показник ВВП в Україні зараз занижений. Причина - високий рівень тіньової економіки (30-40%) і реальне населення, яке менше даних Держстату (37 млн замість 40-42 млн).

Нагадаємо, Київ з візитом відвідає команда експертів Міжнародного валютного Фонду для проведення технічних консультацій.

У МВФ також озвучили сценарії впливу коронавируса на світову економіку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: