Суд відвів детектива НАБУ від справи «Укрнафти»

Читать на русском
Столичний райсуд вирішив відвести детектива Національного бюро від розслідування провадження можливих зловживань у найбільшій нафтовидобувній компанії України.
Укрнафтафото: УНІАН

Суд відвів детектива Національного антикорупційного бюро Артема Плюшкіна від розслідування кримінального провадження за фактами можливих зловживань у ПАТ «Укрнафта».

Відповідне рішення 23 липня ухвалила слідча суддя Солом'янського районного суду міста Києва Олена Букіна за результатами розгляду заяви адвоката про відвід, повідомляє «Слово і Діло».

Адвокат в інтересах ПАТ «Укрнафта» подав заяву про відвід детектива Плюшкіна від розслідування, оскільки у нього існують обґрунтовані сумніви у неупередженості детектива. За словами адвоката, дії Плюшкіна не відповідають загальним засадам кримінального провадження та спрямовані на досягнення власних цілей та, передусім, мають ознаки перевищення влади і схиляння до давання завідомо неправдивого висновку експертом.

Зокрема, як вказував захисник, правоохоронними органами розслідується можливий тиск детектива Плюшкіна на директора Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності Владислава Федоренка та на судових експертів цього центру під час проведення експертиз у справі «Укрнафти».

Адвокат повідомляв, що детектив Плюшкін нібито здійснював тиск на Федоренка і вимагав включення до комісії експертів у судово-економічних експертизах щодо справи «Укрнафти» приватного судового експерта. Також правоохоронець нібито тиснув на експертів щодо прискорення проведення експертиз та складання «правильних», у його розумінні, висновків судової експертизи.

Вивчивши заяву, суддя її задовольнила і відвела детектива НАБУ. Вона встановила, що дійсно існують кримінальні провадження за фактами можливого тиску та перевищення повноважень детективом Плюшкіним на експертів та директора Науково-дослідного центру судових експертиз з питань інтелектуальної власності.

Нагадаємо, у НАБУ заявили, що «Укрнафта» не мала права поставляти нафту без передоплати. Раніше САП закрила справу про хабар колишньому президенту України Леоніду Кучмі від Ігоря Коломойського за контроль над «Укрнафтою». Також Державне бюро розслідувань розслідує можливе розголошення НАБУ таємниці слідства у справі «Укрнафти».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: