Миротворчі місії ООН: в яких країнах світу проводилися та де тривають зараз

Читать на русском

Розмови про запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі тривають вже не перший рік і напередодні зустрічі у Нормандському форматі це питання знову набуло актуальності. «Слово і Діло» розбиралось, які миротворчі місії ООН тривають у світі зараз та поцікавилося історією питання.

Наразі ООН проводить 14 операцій на підтримку миру у Конго, ЦАР, Західній Сахарі, Сирії, на Кіпрі, в Лівані, Косово, Індії та Пакістані, а також на Близькому сході.

Передбачається, що сучасні багатопланові операції ООН з підтримання миру мають сприяти політичному процесу, забезпечувати захист цивільного населення, надавати допомогу в роззброєнні, демобілізації і реінтеграції колишніх комбатантів, допомагати в проведенні виборів, захищати права людини і сприяти відновленню верховенства права.

Щоправда, останнім часом миротворчі контингенти скорочували свою чисельність. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, презентуючи бюджет організації на наступний рік, заявив, що вона переживає «дуже серйозну» фінансову кризу через те, що держави-члени невчасно виплачують внески.

Наприкінці 2019 року свої фінансові зобов'язання виконали лише 129 зі 193 країн, а найбільшим боржником є США.

Щоб впоратися із фінансовими труднощами, чиновники ООН тимчасово беруть готівку з бюджету миротворчих операцій. «Ми ризикуємо повністю вичерпати запаси готівки, передбачені для миротворчих операцій, а в листопаді нам буде нічим платити зарплату», – поскаржився генсек ООН.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Бюджет на миротворчі місії ООН формується окремо і на поточний рік становить 6,7 млрд доларів, а на наступний – 6,5 млрд доларів.

Станом на вересень 2019 року загальна чисельність персоналу, який служить у поточних операціях ООН, становила 84 тис. 382 особи. Військовий та поліцейський персонал – 94 тис. 154 особи, включаючи військовослужбовців (71 тис. 830 осіб), поліцію (9 тис. 261), військових спостерігачів (1 тис. 204) та штабних офіцерів (2 тис. 87).

Окремо слід зазначити, що цивільний персонал становить 12 тис. 932 особи, з них 4,5 тисячі – міжнародний персонал і 8 тисяч 393 осіб – місцевий персонал.

Наразі 122 країни надали військовий та поліцейський склад. У миротворчих місіях, які тривають зараз, загинуло 1 тисяча 542 особи.

Загалом від початку миротворчих місій, які тривають з 1948 року, ООН провела 71 миротворчу операцію. Перший миротворчий контингент військових спостерігачів був запроваджений на Близькому Сході. Роль місії полягала в спостереженні за виконанням угоди про перемир'я між Ізраїлем і сусідніми арабськими країнами.

Відтоді ООН розгорнула понад 70 операцій з підтримання миру, причому більшість з них були розгорнуті після 1988 року. За цей час в операціях ООН взяли участь сотні тисяч військовослужбовців, а також десятки тисяч поліцейських ООН і інших цивільних співробітників з понад 120 країн світу. Понад 3 тисячі 300 миротворців ООН з майже 120 країн загинули при виконанні службових обов'язків під прапором ООН.

Миротворча діяльність зародилася в роки холодної війни і стосувалася передусім заходів щодо забезпечення дотримання угод про припинення вогню, стабілізації обстановки на місцях і найважливішою підтримки політичних зусиль з мирного врегулювання конфліктів.

До складу перших місій входили неозброєні військові спостерігачі та легко озброєні військовослужбовці, які виконували переважно функції зі спостереження, подання доповідей.

Одними з перших місій «блакитних касок» зі спостереження за виконанням умов перемир'я були розпочаті в Індії і Пакистані. Обидві місії тривають досі.

«Хорватський сценарій» для України: варіанти розвитку подійЖурналіст Денис Попович проаналізував, чи зможе Україна повторити на Донбасі хорватський сценарій і силою ліквідувати анклав сепаратистів після введення миротворців ООН.

Перша миротворча операція з озброєним контингентом розпочалась в 1956 році в зв'язку з Суецькою кризою. Першою великомасштабною місією стала операція в Конго в 1960 році. Чисельність військового персоналу в піковий період становила майже 20 тис. військовослужбовців, з яких 250 миротворців ООН загинули, в тому числі генеральний секретар Даг Хаммаршельда.

Протягом 1960-х та 1970-х років ООН проводила місії в Домініканській Республіці, в західній частині Нової Гвінеї (Західний Іріан), Ємені, на Кіпрі, на Близькому Сході, в Лівані. У 1988 році миротворці ООН були удостоєні Нобелівської премії миру.

Після закінчення холодної війни було проведено понад 20 нових операцій, що призвело до збільшення чисельності миротворців з 11 тис. до 75 тис. осіб. Зокрема, «блакитні каски» були в таких країнах, як Ангола, Камбоджа, Сальвадор, Мозамбік, Намібія.

У середині 1990-х років миротворці зазнали невдачі в колишній Югославії, Руанді та Сомалі, де не вдалося досягти встановлення миру. Кількість жертв серед цивільного населення продовжувала зростати і бойові дії не припинялися, що завдало шкоди репутації миротворчої діяльності ООН.

На сьогодні багато операцій завершили виконання своїх мандатів, включаючи місію ООН в Центральноафриканській Республіці і Чаді, Конго, в Бурунді, Сьєрра-Леоне, Ефіопії та Еритреї, Судані та Кот-д'Івуарі.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало, що в Конго місцеві мешканці підпалили будівлю місії ООН на знак протесту проти неспроможності миротворців захистити їх від нападів озброєних груп так званих Союзних демократичних сил(ADF). Рік тому в Конго вбили 7 членів місії ООН.

Також ми розбиралися, чим допоможуть миротворці на Донбасі та що планують в ОПУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: