Скорочення кількості нардепів: чому варто врахувати застереження КСУ до законопроекту

Читать на русском

Законопроект про скорочення кількості нардепів із 450 до 300 пройшов сигнальне голосування в парламенті після висновку Конституційного суду, незважаючи на застереження. Як розглядав цей законопроект КСУ та щодо яких положень є застереження? Яку свиню нардепам підклав КСУ? Яка логіка в запровадженні цього законопроекту? Ретельний аналіз законопроекту щодо зменшення кількості народних депутатів провели експерти Богдан Бондаренко та Андрій Вігірінський у рубриці «Гра на підвищення» відеопроєкту «Слово і Діло».

Закон про 300 нардепів: чому й навіщо?Слово і Діло

Парламент хочуть зменшити до 300 депутатів. Цей законопроект щодо змін до Конституції президент Володимир Зеленський подав у вересні. Коли законопроект передали на розгляд до КСУ, той дійшов висновків, що загалом він відповідає Основному закону, але є застереження.

«Що змінює урізання кількості нардепів? В ефективності його роботи – нічого. Просто зменшується кількість. Чи нормальний цей законопроект? Ні. Він технічно виписаний так, як заповідали Кернес і Добкін у Харкові, чому це все немає значення, але може вистрілити там, де й не чекали?», – каже Бондаренко.

Одне із застережень КСУ стосувалося того, що при зменшенні кількості нардепів до 300 порушується пропорційність при конституційному поданні. Адже в Конституції записано, що на конституційне подання мають право 45 народних депутатів (10% від складу парламенту). Тому КСУ зауважив, що законопроект треба погодити з тими положеннями, де є чітка кількість народних депутатів.

«Цю норму, дійсно, треба було в законопроекті переписати», – вважає Бондаренко.

До того ж, ідея скорочення кількості нардепів у майбутньому закладає можливість для влади будь-якої зручної миті розпустити парламент.

Раніше Бондаренко та Вігірінський розбирались в економічній складовій візиту Помпео до України та, якщо в нас стратегічне партнерство з США, чому падає обсяг інвестицій і торгівлі.

Також «Слово і Діло» проаналізувало, скільки населення припадає на одного парламентаря в різних країнах світу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: