Економічна складова візиту Помпео: чи будуть інвестиції та яка ситуація з експортом та імпортом

Читать на русском

Хоча візит Держсекретаря США Майка Помпео до України стовідсотково став новиною в Україні, його економічна складова лишилася поза увагою ЗМІ. Президент Володимир Зеленський порушував це питання під час зустрічі на відміну від свого візаві. Чи є насправді США стратегічним партнером? Скільки в цифрах становлять прямі інвестиції України зі Сполучених Штатів? Як змінився експорт та імпорт між країнами з 2018 року та з чого він складається? Про це та більше говорили політичні експерти Богдан Бондаренко та Андрій Вігірінський у рубриці «Те, що не стало новиною» відеопроєкту «Слово і Діло».

Помпео в Україні: розбираємо економічні висновки з візитуСлово і Діло

Вігірінський вважає, що конкретних здобутків від цього візиту не було, зокрема, планів щодо зростання економіки України озвучено не було.

«Україну питання економічного співробітництва цікавило, а Помпео не говорив на цю тему, наймовірніше тому, що був не уповноважений цього робити. Здебільшого звірялися годинники щодо позицій з приводу імпічменту Трампу, зондувалося питання призначення нового посла США в Україні», – зауважив Бондаренко.

За його словами, в Україні від’ємне торговельне сальдо зі Сполученими Штатами на 2,2 млн доларів. «Фактично ми купуємо в США на 2 млрд більше, ніж продаємо туди», – уточнив він.

У свою чергу, Вігірінський сказав, що обсяг інвестицій в економіку України зі Сполучених Штатів за останні 10 років скоротився на 700 млн.

«Щодо інвестицій, тут теж похизуватись особливо нічим. Якщо у 2010 році обсяг інвестицій до України з США становив 1 млрд 260 млн доларів, то в 2019 році – всього 500 млн доларів», – сказав Вігірінський.

На думку експертів, те, що українці звикли сприймати як «американці нам допоможуть», виливається в доволі опосередкований тип допомоги. Наприклад, надання міжнародних гарантій у розміщенні наших цінних паперів на міжнародних ринках.

Раніше Богдан Бондаренко та Андрій Вігірінський розбирались, що таке прожитковий мінімум та на які виплати впливає його показник.

Також «Слово і Діло» розбиралось, що значить для України провал імпічменту Трампа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: