Донбас в обмін на воду для Криму: чи можливий компроміс

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія погодився б пустити воду до анексованого Криму в обмін на поступки з боку президента РФ Володимира Путіна з Донбасу. «Я буду вважати це достатнім компромісом. Я б на таке пішов. Тому що в Криму так чи інакше водою будуть користуватися громадяни України... Якщо це буде обмін на те, що вони відходять з усіма своїми збройними формуваннями до Ростова», – сказав Арахамія. У коментарі «Слово і Діло» політолог Олег Саакян висловив переконання, що це особиста позиція глави фракції СН, а директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський наполіг на тому, що Україна не повинна постачати воду на півострів.

Політолог Олег Саакян висловив переконання, що такий компроміс неможливий, оскільки це різні за вагомістю питання, які не можуть бути на одних терезах.

«Дуже погано, коли публічно питання переговорного процесу коментують представники влади, які не причетні до нього і висловлюють не професійні оцінки, а особисті. Арахамія – точно не фахівець у цій сфері», – прокоментував Саакян.

Політолог припустив, що це особиста позиція Арахамії, але в команді президента питання актуальне. Можливо, через Арахамію зондують реакцію суспільства, додав він.

На думку фахівця, заява свідчить про нерозуміння основних принципів політичної комунікації. Це демонструють представники різних політичних таборів, але переважно представники монобольшості.

«Ми бачимо, як такими антихайповими заявами представники влади шкодять не тільки своєму іміджу, але ризикують нашкодити й державним інтересам», – констатував Саакян.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський акцентував увагу на тому, що за екологічну та техногенну ситуацію в Криму несе відповідальність, згідно з Женевською конвенцією, держава-окупант, тобто Росія.

За його словами, через нестачу води в Криму може відбутися засолення грунту, змінюється структура грунту, а території можуть бути назавжди втрачені.

«РФ потрібно було про це думати, коли вирішили анексувати Крим. Погоджуватися на постачання води не варто. Жодними гуманітарними міркуваннями це не виправдано», – зазначив Сунгуровський.

«Креативні формати»: чи зможе Україна повернути собі КримВіцепрем'єр-міністр України запропонував два міжнародних формати з повернення країні окупованого півострова.

На його думку, Україна може погодитися постачати воду на півострів тільки за умови того, що РФ віддасть Крим і визнає анексію. Керівництво Кремля спробує шантажувати Україну.

«Можна уявити якусь військову операцію в Херсонській області з метою розблокувати канал. Однак Путін і РФ зараз не в тому стані, щоб вживати таких заходів», – підкреслив Сунгуровський.

Раніше окупанти просили Україну пустити дніпровську воду до Криму. При цьому води Дніпра вони називають своїми, аргументуючи це тим, що річка бере свій початок на території РФ.

Чи зможе Україна повернути собі Крим – читайте в авторському матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: