Звіт Гончарука: чи загрожує прем'єру відставка та хто поза зоною ризику

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук 4 лютого так і не надав звіт про роботу уряду всупереч дорученням президента України Володимира Зеленського. 7 лютого ВР пройшла година запитань до уряду. Олексій Гончарук також виступив у Раді, але з проміжним звітом роботи Кабінету міністрів. У коментарі «Слово і Діло» політолог і соціолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко припустив, що на адресу прем'єр-міністра зараз буде багато критики, у тому числі від ОПУ, але до відставки справа не дійде.

«У січні-лютому найвищі комунальні платежі. Тому, які б зараз красиві графіки не показував прем'єр, які б промови не штовхав, не вийде усунути той факт, що в родині кожного величезні матеріальні проблеми через роботу Кабміну. Тарифи – чемпіони України за 25 років. Навіщо тоді такий прем'єр? У більшості може виникнути таке питання», – прокоментував політолог.

При цьому Віктор Небоженко переконаний, що знайти заміну прем'єру або будь-якому іншому міністру не складе труднощів. Там, де є величезна корупційна вигода, сотні людей готові підставити своє плече, зазначив він.

«Гончарук – один із... З таким же успіхом Маркарова могла бути прем'єром. Це взаємозамінні люди», – підкреслив політолог.

У Раді кожен другий керівник комітету спокійно може обійняти посаду міністра, суперталановитих ніхто не шукає, що, у принципі, показав Гончарук, продовжив думку експерт.

«Якщо з питанням підбору кандидата звернутися до Сороса, то він знайде 40 випускників своїх ВНЗ, які завтра можуть стати прем'єр-міністром України», – іронізував Небоженко.

Однак він пояснив, що незважаючи на критику та навіть, можливо, якусь публічну догану, до звільнення прем'єра не дійде.

Що обіцяють зробити міністри уряду Гончарука в 2020 роціТотальну цифровізацію України, перехід керівництва армії на стандарти НАТО, відкритий ринок землі обіцяють міністри уряду в 2020 році.

На думку експерта, якби в ОПУ хотіли звільнення Гончарука, то зробили б це місяць тому. Однак Зеленський обміняв свою репутацію і взяв відповідальність за прем'єр-міністра. Усі невдачі Кабміну тепер будуть відображатися на ОПУ і президентові.

Крім того, директор соціологічної служби «Український барометр» позначив, що для ухвалення серйозних рішень у країні сьогодні мають відношення кілька людей: прем'єр-міністр, міністр фінансів і міністр внутрішніх справ. Гончарук та Маркарова володіють грошима, Аваков – силовим ресурсом.

«Нічого не можна зробити з Гончаруком, Маркаровою і Аваковим. У Маркарової прямий контакт із МВФ. Україна змушена на це зважати. У Авакова – силовий блок, фінанси», – зазначив Віктор Небоженко.

Політолог підкреслив, що ситуація з Аваковим для ОПУ і особисто президента стає проблематичною.

«Будь-які зміни привертають увагу до «вічного міністра» Авакова. Це не означає, що до нього потрібно погано або добре ставитися. Просто, коли щось відбувається в Кабміні, а одного міністра не змінюють ніколи – такі зміни сприймаються, як малоістотні. Звісно, що Зеленський не хоче, аби його рішення суспільство вважало формальними», – прокоментував Небоженко.

Також експерт висловив переконання, що найближчим часом, незважаючи на критику та проблеми в економіці, прем'єр, міністр фінансів і міністр внутрішніх справ залишаться на своїх місцях. Усіх інших міністрів можна міняти хоч щотижня, додав він.

«Решта міністрів грають вторинну роль. До того ж, ніхто з міністрів не прославився якимось таким результатом, щоб його не можна було замінити», – резюмував Віктор Небоженко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які обіцянки на 2020 рік дали прем'єр і міністри Кабміну.

Також «Слово і Діло» дізналося, як раніше міністри і нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: