Земельна реформа в другому читанні: чого чекати від депутатів

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив про те, що Верховна рада планує 6 лютого розглянути законопроект про запуск в Україні ринку землі. Глава Мінекономіки Тимофій Милованов впевнений, що законопроект у другому читанні ухвалять цього тижня. «Слово і Діло» запитало в експертів, які перспективи провести успішне голосування.

Політолог Андрій Дуда висловив припущення, що земельне питання вже вирішено, а в ОПУ є важелі тиску на депутатів, щоб провести голосування.

«Звичайно, голосування за скорочення кількості депутатів показало невеликий відсоток голосів. Було всього 199 від СН, а решта – від ОПЗЖ. Але в разі земельного питання працюють трохи інші мотиваційні процеси», – наголосив експерт.

Політолог звернув увагу на те, що напередодні президент України провів нараду з прем'єр-міністром, представниками Кабміну і ВР. Він не виключив, що питання земельної реформи також порушувалося.

«Земельна реформа – просто неймовірний аргумент для команди Зеленського в переговорах із МВФ. В очікуванні траншу депутати можуть проголосувати в більшості», – додав Дуда.

Андрій Дуда припустив, що з боку команди Зеленського буде сильний тиск на фракцію, власну монобольшість.

«Найімовірніше, голосування відбудеться, закон ухвалять. Особливо якщо Зеленський буде присутній. Є відчуття, що земельне питання вже вирішено», – додав він.

Андрій Дуда спрогнозував, що за земельну реформу буде щонайменше 240 голосів.

У свою чергу, політолог Ігор Петренко припустив, що опір буде з боку ОПЗЖ і «Батьківщини».

Погарячкував зі строками: Зеленський обіцяв провести земельну реформу вже у 2019 роціДо кінця 2019 року не вдалося схвалити закон про ринок землі. Також передбачається, що питання продажу землі іноземцям буде винесено на референдум.

На його думку, на вирішення питання вплине консолідація з позафракційними депутатами, внутрішня консолідація і торги за поправками, а також питання співпраці з МВФ і надання траншу.

«Можливо, протести все одно будуть. Однак потенціал для того, щоб ухвалити документ, є», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, 13 листопада депутати ухвалили законопроект про ринок землі в першому читанні.

Раніше «Слово і Дело» писало про те, що партії, президент і Кабінет міністрів обіцяли щодо земельної реформи.

Повне інтерв'ю з Тимофієм Милованова читайте на нашому сайті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: