Як виконують обіцянки голови ОДА

Читать на русском

Голови обласних державних адміністрацій нещодавно перебувають на посадах, а в деяких областях нових очільників вже встигли звільнити. На початку каденції президент Зеленський заявив, що буде звільняти чиновників, якщо не побачить реальних результатів. І деякі голови вже «полетіли». «Слово і Діло» пропонує подивитись, як відбувались кадрові перестановки в областях та чи виконують обіцянки керівники ОДА.

Усі кадрові рішення щодо нових голів ОДА Володимир Зеленський ухвалював від дня інавгурації до кінця 2019 року. Одними з перших були призначені нові голови Донецької та Херсонської обладміністрацій. 5 липня Донецьку ОДА очолив Кириленко, а за 6 днів головою Херсонської ОДА призначено Гусєва.

Лише три місяці утримався на посаді голови Київської ОДА Бно-Айріян, який був призначений одним із найперших на початку липня, але вже у жовтні звільнив високий кабінет для Чернишова.

На початку серпня президент призначив нового голову Житомирської ОДА Бунечка і взяв паузу до вересня, коли одразу 5 обладміністрацій отримали нових керівників: Вінницьку ОДА очолив Скальський, Дніпропетровську – Бондаренко, Запорізьку – Туринок, Миколаївську – Стаднік, Рівненську – Коваль.

Особлива ситуація склалася із головою Київської міської держадміністрації. Крісло під Володимиром Кличком захиталося ще влітку минулого року, але поки прем’єр-міністром був Гройсман, Кабмін не погоджував його звільнення. Надалі політична ситуація змінилася, а законодавство лишилося колишнім, тому тему зміни голови КМДА відклали, хоча Зеленський так і не погодив перепризначення Кличка.

У Харківській ОДА тривалий час лишалась керувати Юлія Світлична, хоча процедура була дотримана і її спочатку звільнили «у зв’язку із завершенням повноважень попереднього президента», а потім знову призначили. Світлична керувала держадміністрацією до 5 листопада 2019 року, коли її змінив Олексій Кучер.

Наприкінці 2019 року президент звільнив керівників Закарпатської та Львівської ОДА – Ігоря Бондаренка та Маркіяна Мальського. Глава держави пояснив звільнення чиновників тим, що в зазначених областях «не побачили жодного результату». На початку лютого 2020 року був звільнений голова Івано-Франківської ОДА Шмигаль, який став віцепрем'єром, міністром розвитку громад і територій.

Наразі в цих областях поки немає голів держадміністрацій. У Сумській області після звільнення Клочка, якого призначав ще Порошенко, справами керує тимчасово призначений виконувач обов'язків.

Щодо виконання обіцянок, тут результати в чиновників досить скромні. До того ж, голови ОДА доволі скупі на обіцянки. Тільки в чотирьох керівників обладміністрацій вже є практичні результати. Найбільше обіцянок дав Гусєв (голова Херсонської ОДА). Він встиг виконати 7 обіцянок з 18.

Голова Донецької ОДА Кириленко, який перебуває чи не найдовше на посаді за своїх колег, реалізував 8 обіцянок, які складають 62% від усіх його зобов’язань.

Голова Київської ОДА Чернишов з жовтня по лютий поки виконав тільки одну обіцянку, як і його Дніпропетровський колега Бондаренко.

Кучер, ще коли був депутатом, встиг виконати 3 обіцянки, а в якості голови Харківської ОДА поки що не реалізував жодної. Власне, як і решта голів облдержадміністрацій.

Раніше ми писали, що НАБУ і САП повідомили про підозру голові Чернівецької облради.

Також «Слово і Діло» розбиралось, які кадрові перестановки обіцяла нова влада.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: